Három nagy amerikai technológiai multi, a Qualcomm, a Microsoft és az Alphabet/Google is benyújtotta kifogását az Nvidia és az ARM közt tavaly szeptemberben létrejött akvizíciós megállapodással kapcsolatban annak versenyügyi jóváhagyási szakaszában - írja a portál a Bloomberg és a CNBC nyomán.

A cégek az összes illetékes versenyhatóságot, így az amerikait, az angolt, az unióst és a kínait is megkeresték az ügyben, mivel szerintük fennáll a veszélye annak, hogy az Nvidia a felvásárlást követően gyökeresen változtat majd az ARM licencek kiadásán.

Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang korábban azt mondta, hogy az ARM licencek továbbra is nyílt licenckonstrukcióban állnak a partnerek rendelkezésére. A kifogást benyújtó cégek szerint azonban az Nvidia nyilvánvalóan arra készül, hogy saját megoldásait előnyben részesítse új licencelési feltételek kidolgozásával, hiszen a 40 milliárd dollár értékű üzlet ugyanis egyértelműen csak így éri meg a cégnek.

Az üzletet ellenző amerikai cégek közül egyébként jelenleg csak a Qualcommnak van ARM architektúrára épülő kereskedelmi megoldása, ám egyes híresztelések szerint már a Google és a Microsoft is dolgozik már olyan chipeken, melyek ARM-alapúak lehetnek.