Szokatlan védelmet kaphatnak az esőerdők

A régi okostelefonok és a legújabb technológiák kombinációjával harcolhat az emberiség az illegális esőerdő-irtások ellen, egy kaliforniai nonprofit szervezet fejlesztése ugyanis előre tudja azt is jelezni, hol készülnek illegális fakivágásra bűnszervezetek.
Szabó Zsuzsanna, 2019. június 22. szombat, 16:50
Fotó: Getty Images

Egy kaliforniai társadalmi szervezet, a Rainforest Connection arra talált megoldást, hogyan lehet hasznosítani az öreg és kidobásra ítélt okostelefonokat az esőerdők védelme érdekében - miközben az ember által levetett elektronikai hulladékok környezetszennyezéséről beszél a világ. Az esőerdők védelme az egész Föld megóvását jelenti, hiszen a dzsungeleknek köszönhetően tisztul a légkör, az óriási erdők kötik meg a legtöbb szén-dioxidot mindamellett, hogy sok tucatnyi ritka állatfaj élőhelyéül szolgálnak - derül ki az SAP közleményéből.

Egy jelentés szerint egyetlen fa kivágásáért három dollárt kapnak a bűnözők, miközben az illegális erdőirtásokból származó feketekereskedelem értékét 30-100 milliárd dollárra becsülik. Emellett óriási kárt is okoznak: kutatások szerint a légkör szennyezéséért nagyobb mértékben felelős az esőerdők területének ember általi pusztítása, mint a globális közlekedés. Az ENSZ és az Interpol adatai szerint az dzsungelek környékén a fakivágások minimum ötven, de egyes helyeken akár kilencven százaléka is a feketepiachoz és a bűnszervezetekhez köthető.

Védelem egy régi mobillal

Az esőerdők hangja ezerféle: majmok, madarak, különféle állatok folyamatos kommunikációjából áll össze. Ahogy az emberek, úgy az esőerdők élővilága is másképp kommunikál vészhelyzetben - márpedig az esőerdő lakói jelzik egymásnak, ha valahol pusztítás készül. A Rainforest Connection fejlesztése pontosan ezt használja ki és folyamatosan elemzi, tanulja a dzsungel zaját és megjósolja, hol csapnak le a favágók. A valós idejű megfigyelés már nem elégséges az illegális erdőirtás elleni harcban. Előre kell tudni, hol dolgoznak a bűnözők.

A Rainforest Connection öt éve fejleszti a rendszerét: a régi okostelefonokat napelemmel és nedvesség elleni védelemmel kombinálva elhelyezik a dzsungel fáin. A készülékek hangfelvevő funkcióját használva folyamatosan továbbítják a földrajzi koordinátákat is tartalmazó hangmintákat egy szoftverbe, amely a mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan elemzi azokat. Az SAP technológiája által is támogatott rendszer elsősorban a madarak hangjának változásából, valamint a nehézgépek és a fűrészek zajának elemzésével előre tudja jelezni, hol készülnek illegális fakivágásra a bűnözők, így riasztani tudják a hatóságokat.

2500 négyzetkilométernyi esőerdőt monitoroznak

A Rainforest Connection jelen pillanatban 2500 négyzetkilométer esőerdőt monitoroz mintegy tíz országban. A projekt célja, hogy rövid távon mind a lefedett területet, mind az országok számát megduplázza.

Egyetlen öreg mobillal 300 hektárnyi esőerdő-terület megfigyelése és védelme oldható meg, ekkora terület évente 3000 autó szén-dioxid-kibocsátását képes semlegesíteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

CoolKoon, 2019.06.24 08:54

Ami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az általában köszönőviszonyban sincs a valósággal. A mobilonkénti 300 hektárnyi terület figyelhetősége akkora lódítás, mint ide Lacháza (hacsak nem 30 méter magasra teszik a mobilokat, de a 300 ha még akkor is irreális), és bár a Kickstarter-en kalapoznak pénzt, nem az Indiegogo-n (ez utóbbi tényleg átverős "csodakütyük" gyűjtőhelye), akkor is erősen gyanús ez az egész. Maga a Kickstarter-oldaluk is nélkülöz szinte minden konkrétumot a dolog műszaki hátteréről, és simán csak a sötédzöld idióták behülyítésére van kihegyezve (a bébi gorilla ? képe mindent visz): https://www.kickstarter.com/projects/topherwhite/rainforest-connection-phones-turned-to-forest-guar
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.06.22 17:14

Az alapvető ötlet jó, viszont totálisan felesleges régi mobilokkal szarakodni, ahány féle annyi probléma lesz és be is krepálnak idővel. A helyük az e-hulladék feldolgozóban van.
Helyette egy egyszerű eszközt össze lehet rakni és olcsón le lehet gyártani, sőt saját gridet alkothatnak és nem kell mindnek önálló mobilkapcsolat, így olcsóbban üzemeltethető a rendszer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html