Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy kaliforniai társadalmi szervezet, a Rainforest Connection arra talált megoldást, hogyan lehet hasznosítani az öreg és kidobásra ítélt okostelefonokat az esőerdők védelme érdekében - miközben az ember által levetett elektronikai hulladékok környezetszennyezéséről beszél a világ. Az esőerdők védelme az egész Föld megóvását jelenti, hiszen a dzsungeleknek köszönhetően tisztul a légkör, az óriási erdők kötik meg a legtöbb szén-dioxidot mindamellett, hogy sok tucatnyi ritka állatfaj élőhelyéül szolgálnak - derül ki az SAP közleményéből.

Egy jelentés szerint egyetlen fa kivágásáért három dollárt kapnak a bűnözők, miközben az illegális erdőirtásokból származó feketekereskedelem értékét 30-100 milliárd dollárra becsülik. Emellett óriási kárt is okoznak: kutatások szerint a légkör szennyezéséért nagyobb mértékben felelős az esőerdők területének ember általi pusztítása, mint a globális közlekedés. Az ENSZ és az Interpol adatai szerint az dzsungelek környékén a fakivágások minimum ötven, de egyes helyeken akár kilencven százaléka is a feketepiachoz és a bűnszervezetekhez köthető.

Védelem egy régi mobillal

Az esőerdők hangja ezerféle: majmok, madarak, különféle állatok folyamatos kommunikációjából áll össze. Ahogy az emberek, úgy az esőerdők élővilága is másképp kommunikál vészhelyzetben - márpedig az esőerdő lakói jelzik egymásnak, ha valahol pusztítás készül. A Rainforest Connection fejlesztése pontosan ezt használja ki és folyamatosan elemzi, tanulja a dzsungel zaját és megjósolja, hol csapnak le a favágók. A valós idejű megfigyelés már nem elégséges az illegális erdőirtás elleni harcban. Előre kell tudni, hol dolgoznak a bűnözők.

A Rainforest Connection öt éve fejleszti a rendszerét: a régi okostelefonokat napelemmel és nedvesség elleni védelemmel kombinálva elhelyezik a dzsungel fáin. A készülékek hangfelvevő funkcióját használva folyamatosan továbbítják a földrajzi koordinátákat is tartalmazó hangmintákat egy szoftverbe, amely a mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan elemzi azokat. Az SAP technológiája által is támogatott rendszer elsősorban a madarak hangjának változásából, valamint a nehézgépek és a fűrészek zajának elemzésével előre tudja jelezni, hol készülnek illegális fakivágásra a bűnözők, így riasztani tudják a hatóságokat.

2500 négyzetkilométernyi esőerdőt monitoroznak

A Rainforest Connection jelen pillanatban 2500 négyzetkilométer esőerdőt monitoroz mintegy tíz országban. A projekt célja, hogy rövid távon mind a lefedett területet, mind az országok számát megduplázza.

Egyetlen öreg mobillal 300 hektárnyi esőerdő-terület megfigyelése és védelme oldható meg, ekkora terület évente 3000 autó szén-dioxid-kibocsátását képes semlegesíteni.