Az online sportfogadás 2013 óta a Szerencsejáték Zrt. kiváltsága volt, a cég a TippmixPro keretében évente már több mint 100 milliárd forint bevételt ér el. Ez a versenykorlátozás szöges ellentétben állt az uniós elvekkel, amelyek alapszabadságnak tekintik a szolgáltatások nyújtását - írja a lap.

Az Európai Unió Bírósága már öt évvel ezelőtt igazat adott azoknak a külföldi cégeknek, az Unibetnek és a Sporting Oddsnak, amelyek bíróságon támadták meg a magyar szabályokat. A kormány most gondolta, hogy lépnie kell, azonban semmit sem bíz a véletlenre.

A tervezet az Európai Gazdasági Térség tagállamaira szabja a jogszabály hatályát, márpedig ennek a körnek 2020 januárja óta nem tagja az Egyesült Királyság, így az oda bejelentett cégek kieshetnek a versenyből.

A következő kilenc évben gyakorlatilag egyetlen személyen, Orbán Viktor jobbkezén múlik, hogy ki kaphatja meg az engedélyt. A kormány ugyanis a szerencsejátékokat is beterelte a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) alá, amelynek az elnöke Biró Marcell, a Miniszterelnöki Kormányiroda korábbi államtitkára.

A kérelmezők számára az egyik legszűkebb keresztmetszet az a feltétel, amely szerint az adott vállalkozásnak, illetve tulajdonosi körének legalább 10 éve makulátlannak kell lennie: a jelentkezőt egyetlenegyszer sem marasztalhatták el azért, mert engedély nélkül szervezett szerencsejátékot. Mivel az elmúlt évek a piacon másról sem szóltak, mint arról a csiki-csukiról, hogy a szolgáltatók a tilalom ellenére el tudják érni a fogadásra kész magyar tippelőket, a szerencsejáték-felügyelet pedig lefülelje ezt az igyekezetet, kétséges, hogy bárki labdába tud-e rúgni.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy a kaszinótulajdonosok üzletei egymással vagy akár az unión belül más szolgáltatókkal együttműködve növeljék a nyereményalapot. Így Magyarországról akár több tízezer nyerőgép jackpotját is besöpörheti egyetlen játékos.