Javában zajlik a SpaceX Starlink-hálózatának zártkörű tesztje. A PC Mag beszámolója szerint az internetkapcsolatot műholdakkal biztosító rendszert legutóbb az észak-amerikai Hoh indiántörzs próbálhatta ki - írja a hvg.hu.

A Washington állam nem túl sűrűn lakott régiójában, Seattle-től mintegy 3-4 órás autóútra élő törzs tagjainak az internetezés viszont mindig is nehezen működött, melynek a gyenge lefedettség az oka.

Az épülő Starlink-hálózat által nyújtott internet-szolgáltatás kipróbálása után úgy összegezték az Elon Musk által megálmodott rendszerről szerzett tapasztalataikat: a SpaceX katapultált minket a 21. századba.

A Starlink hivatalosan 100 Mbps-os letöltési sebességet kínál a tesztelőknek a már pályára állított, mintegy 700 műhold segítségével, de hogy a gyakorlatban ez milyen sebességet jelent, az nem derült ki. A műholdas szolgáltatást apró tányérok (vevőegységek) segítségével lehet elérni, ezeket szintén a SpaceX gyártja és adja a felhasználóknak.

A teljes lefedettség után a hálózat - az ígéretek szerint - 1 Gbps-os sebességet biztosít majd, és nem csak Amerikában. Ehhez azonban műholdak ezreit kell még útjára engednie a SpaceX-nek.