Az aláíráson Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója és L. Simon László miniszteri biztos, valamint Linczényi Aladin, a 4iG általános vezérigazgató-helyettese és igazgatósági tagja vettek részt. A múzeumban soron következő attrakció a nagyharsányi római kori villa mozaikpadlójának bemutatója lesz. A 3D technológiával rekonstruált, és a nagyközönség számára júniusban nyíló kiállítást, a 4iG technikai eszközök adományozásával is támogatja - olvasható a 4iG közleményében.

A magyar muzeológia számára történelmi mérföldkő a digitális technológiák megjelenése. Nem csak azért, mert a jelenkor digitális generációjának ez nagy vonzerőt jelent a nemzeti kulturális örökség megismerésében, hanem azért is, mert így képesek lehetünk arra, hogy a műkincseket, történelmi épületeket a mai állapotukban is megőrizhessük az utánunk jövő generációk számára.

Minden olyan gyűjteményi elemnek, amelyet hozzáférhetővé akarunk tenni, a digitalizálás teremti meg a lehetőséget, hogy széles körben ismertté tegyük. A pandémia rámutatott arra, hogy lehetnek olyan időszakok az életünkben, amikor elzárva vannak a kulturális értékek - mondta a megállapodás kapcsán L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos, aki szerint a digitalizáció lehetőséget teremt arra is, hogy sokkal részletesebben tudjuk a műtárgyak összetettségét, gazdagságát és többrétegűségét feltárni.

A digitális képalkotásban és adatfeldolgozásban is jártas 4iG fontosnak gondolja Magyarország nemzeti örökségének megőrzését, a vállalat éppen ezért működött a korábbiakban is közre támogatóként a Seuso-kincs digitalizációja során, vagy éppen a Visegrádi Királyi Palota 3D-rekonstrukciójában. Az együttműködés kapcsán Linczényi Aladin kiemelte, hogy a 4iG és a Múzeum egyaránt elkötelezettek a nemzeti kulturális örökség feltárásában, tudományos kutatásában, továbbá digitális megőrzésében és bemutatásában. A 4iG általános vezérigazgató-helyettese szerint a 4iG egyik erőssége a komplex feladatok kezelése és megoldása, amire a történelmi értékek digitalizációja is jó példa.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint a múzeumok jövője a digitalizációval szoros szövetségben sikerre van ítélve: a mesterséges intelligencia innovatív alkalmazása a régészeti leletek és történeti emlékek meghatározása, értékelése, digitális rekonstrukciója és bemutatása, az online és offline múzeumi szolgáltatások párhuzamos fejlesztése, a 3D-szkennelés olyan páratlan lehetőségeket teremtenek, amelyek hatását ma még talán nem is látjuk pontosan. A digitalizáció egyszerre teremt minden eddiginél könnyebb hozzáférést a múzeumok falain belül látható tartalomhoz, ugyanakkor ki is terjeszti a múzeumlátogatást a falakon kívülre.

A 4iG és az MNM között létrejött megállapodás keretében a digitális technológiák örökségvédelmi és múzeumi hasznosítása érdekében a felek közös erőfeszítéseket tesznek az örökségvédelem és a történeti és régészeti kutatás területén a digitális technológia elterjedéséért, a múzeumi szolgáltatások terén a digitalizáció erősítéséért, továbbá a digitális innovációk múzeumi implementációjának támogatásáért - olvasható a 4iG közleményében.

A 4iG Nyrt. Mensor3D üzletága és az MNM 2017 óta dolgoznak együtt a digitális technológiák múzeumi alkalmazása terén. Az együttműködés eredményeként került sor a Seuso-kincs darabjainak 3D-szkennelésére, amelynek felhasználásával a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kincs, Pannonia fénye című állandó kiállítása számára interaktív alkalmazás és 3D-film is készült. Ugyanerre az állományra épülve, egy fejlesztési projekt keretében a NavVis technológia múzeumi adaptációjával digitalizálták és tették online elérhetővé a múzeumban kiállított Seuso-kincset.

A legfrissebb publikált közös projekt eredménye a Visegrádi Királyi Palota digitalizált mása, amelyen az ikonikus történelmi épületegyüttes mind a négy szintje, udvarai, kertjei, gótikus és reneszánsz díszkútja, szobrai és termei váltak az interneten bárki számára ingyenesen hozzáférhetővé.