Szinte mindenki támadás alatt áll

Tavaly a technológiai szektor nagyvállalati számítógépeinek 40 százalékát érte kibertámadás a második fél évben - derül ki a Kasperksy Lab felméréséből.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 30. csütörtök, 11:23
Fotó: Napi.hu

Az összegzés szerint a támadások három legfőbb forrása: az internet, a mobil adattároló készülékek, valamint a rosszindulatú e-mailek és beágyazott forráskódok.

A Kasperksy Lab szakembereinek célzott kutatásai alapján megállapítható, hogy tavaly a második fél évben a kártékony-program letöltést és a hozzáférést adathalász weboldalakhoz a vizsgált számítógépek 22 százalékán blokkolták. Eszerint majdnem minden ötödik készülék legalább egyszer találkozott fertőzött forrással. (Trump: Oroszország állt a hackertámadások mögött.)

Ugyanakkor az internet nem az egyetlen dolog, ami veszélyezteti a számítógépes biztonságot - állapították meg a szakértők. A kutatás időszakában a vizsgált számítógépek 10,9 százaléka jelzett kártékony programot, amint egy mobil adattároló eszközt csatlakoztattak.

Az ipari számítógépek 8,1 százaléka blokkolt már e-mailen keresztül érkező rosszindulatú programot. A legtöbb esetben a támadók adathalász e-maileket használnak, hogy eltereljék a felhasználó figyelmét, és a leggyakrabban olyan dokumentumnak álcázzák a rosszindulatú fájlokat, mint például MS Office- vagy PDF-fájlok.

A Kaspersky Lab jelentése megállapítja többek között, hogy minden negyedik célzott támadást, amelyet a Kaspersky Lab észlelt, ipari vállalatok ellen indították: 20 ezer különböző kártékonyprogram-mintát találtak az ipari automatizálási rendszerekben.

A Kaspersky Lab 2016-ban 75 biztonsági rést talált, amelyek közül 58 a kritikus sebezhetőség maximumát érte el - tartartalmazza a közlemény.

HOZZÁSZÓLÁSOK