A TSMC és a Foxconn technológiai gyártócégek 350 millió dolláros megállapodást kötöttek a sanghaji székhelyű Fosun Pharmaceutical vállalattal – ami kizárólagos joggal rendelkezik a Pfizer/BioNTech-oltóanyagok értékesítésére a kínai szárazföldön, Hongkongban, Tajvanon és Makaón – az mRNS-alapú vakcinák Kínán belüli forgalmazásáról - írja a Financial Times.

A két óriáscég azért lépett közbe, mert szuverenitási vita miatt a sziget nem tudott oltásokat vásárolni a BioNTech-től. Mivel Kína saját területeként tartja számon Tajvant, gyakran próbálja az országokat és vállalatokat arra kényszeríteni, hogy úgy kezeljék, mintha Peking uralma alatt állna.

A tajvani tőzsdére benyújtott nyilatkozatokból kiderül, hogy a TSMC és a Foxconn vakcina-beszerzéseik értéke egyenként legfeljebb 175 millió dollár, és hogy az oltóanyagokat a helyi egészségügyi minisztériumnak adományozzák. 

Meglehet a kiskapu

A Foxconn elektronikai gyártócég – amellett, hogy olyan jelentős ügyfelei vannak, mint a HP, a Dell és a Lenovo – főként arról ismert, hogy a legnagyobb iPhone-összeszerelő üzemeket működteti. A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) pedig a világ elsőszámú félvezető-öntödéje, – olyan cégek számára gyárt chipeket, mint az AMD, az Apple és az Nvidia – , valamint globálisan az okostelefonok egylapkás integrált áramköreinek (SoC) többségéért felelős. 

Tajvan azt állítja, hogy miután a kínai kormány megakadályozta a BioNTech vakcina beszerzésére tett kísérletet, később még az anyaországból származó oltóanyag-felajánlásokat is visszautasította. Az új megállapodással azonban a BioNTech és a Fosun a helyi kormányzat helyett – amit Peking törvénytelennek tekint – már magáncégekkel üzletelhet.

Kevés az oltás, Kína továbbra sem enged

Miközben az AstraZeneca és a Moderna vakcinák – amiket eddig is használtak az oltási kampányban – késve érkeznek a globális készlethiány miatt, a kialakult patthelyzet még nagyobb nyomást gyakorol a kormányra, miután a szigeten május közepe óta először súlyosbodott a járvány. Tajvant korábban széles körben dicsérték világjárványra adott válaszlépéseiért, a halálozási számok emelkedése azonban felgyorsította a vakcinák iránti keresletet.

A kormány múltheti jelentései szerint az emberek alig több mint 14 százaléka, azaz körülbelül 3,3 millió ember kapta meg az első dózist, és a sziget lakosságának mindössze 0,3 százaléka van teljesen beoltva. 

Az alacsony átoltottságon lokálisan egy ismert buddhista csoport, a Tzu Chi Alapítvány próbálkozott segíteni oltóanyag-beszerzéssel, valamint az Egyesült Államok és Japán eddig összesen csaknem ötmillió adag vakcinát adományozott, hogy támogassák a sziget oltási programjának felgyorsítását.

Szeptember végén érkeznek a vakcinák

Tajpej városa tavaly augusztus óta próbált egyezséget kötni a német biotechnológiai vállalattal, a januárban aláírt szerződés azonban meghiúsult, majd Peking tiltakozott az USA és Japán oltóanyag-adományai ellen is, amelyeket "beavatkozásnak" minősítettek.

Bár Tajvan Kínát okolja a beszerzés megakadályozásáért, A Foxconn milliárdos alapítója és elnöke, Terry Gou saját Facebook-oldalán azt írta, hogy Peking nem avatkozott bele a tárgyalásokba - közölte a Nikkei Asia. A TSMC és a Foxconn szerint a tízmillió mRNS-vakcina szeptember végétől érkezik Tajvanra.