Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország azon döntése, hogy az ukrajnai konfliktus miatt leállítja a gázszállításokat Európa kulcsfontosságú ellátási útvonalán, növelte az áramhiány esélyét. Franciaországban a helyzetet súlyosbítja, hogy több atomerőművek karbantartása miatt kisebb az áramtermelés, mint hagyományosan szokott lenni.

Az európai távközlési ágazat tisztviselői emiatt attól tartanak, hogy a kemény tél próbára teszi Európa távközlési infrastruktúráját, és arra kényszeríti a vállalatokat és a kormányokat, hogy megpróbálják enyhíteni a hatásokat. Jelenleg számos európai országban nincs elegendő tartalékrendszer a széles körű áramkimaradások kezelésére - mondta négy távközlési vezető -, ami a mobiltelefon-szolgáltatás kiesését helyezi kilátásba – számolt be a Reuters.

Az Európai Unió országai, köztük Franciaország, Svédország és Németország, igyekeznek biztosítani, hogy a kommunikáció akkor is folyamatos legyen, ha az áramkimaradások miatt a területükön szétszórt több ezer mobilantennára telepített tartalék akkumulátorok lemerülnek. A Nokia és az Ericsson távközlési berendezésgyártók a mobilszolgáltatókkal együttműködve igyekeznek enyhíteni az áramkimaradás hatásait.

Sok energia, hogy működjenek a mobilok

Az európai távközlési szolgáltatóknak felül kell vizsgálniuk hálózataikat, hogy csökkentsék az extra energiafelhasználást, és energiatakarékosabb rádiókialakítások alkalmazásával korszerűsítsék berendezéseiket – mondta a négy távközlési vezető a Reutersnek. Az energiatakarékosság érdekében a távközlési vállalatok szoftvereket használnak a forgalomáramlás optimalizálására, a tornyok „készenléti üzemmódba” helyezésére, amikor nem használják őket, és különböző frekvenciasávok kikapcsolására.

A távközlési szolgáltatók a nemzeti kormányokkal is együttműködnek, hogy ellenőrizzék, vannak-e tervek a kritikus szolgáltatások fenntartására.

Németországban a Deutsche Telekomnak 33 000 mobilrádiós telephelye (tornya) van, és a mobil vészhelyzeti áramellátó rendszerei egyszerre csak kis részüket tudják ellátni - mondta a vállalat szóvivője. A Deutsche Telekom hosszabb áramkimaradás esetén olyan mobil vészhelyzeti áramellátó rendszereket fog használni, amelyek főként dízelüzeműek. Franciaországban mintegy 62 ezer mobiltorony van, és az iparág nem lesz képes az összes antennát új akkumulátorokkal felszerelni – mondta Liza Bellulo, az FFT elnöke. A cégnél hálózati fejlesztésekkel készülnek a leállások elkerülésére.

Az évtizedek óta szünetmentes áramellátáshoz szokott európai országokban általában nincsenek generátorok, amelyek hosszabb időre biztosítanák az áramellátást.