A járványhelyzetben kiemelt figyelem hárul a digitális oktatásra, a tanítás online térbe kerülése egy teljesen új élethelyzetet teremtett a tanároknak, a diákoknak és a szülőknek is. Országszerte vannak még olyan települések, ahol az iskoláknak nagy segítséget jelenthet a távoktatáshoz szükséges eszközpark kibővítése, illetve a használatához szükséges oktatáshoz való hozzájutás.

A Magyar Református Szeretetszolgálat és a Telenor HiperSuli programja ezért most 'Digitális ugródeszka' néven pályázatot hirdet társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból nehéz helyzetben lévő, illetve jelentős munkanélküliséggel sújtott településeken működő, felső tagozattal rendelkező általános iskolák számára. Olyan intézmények jelentkezését várják, ahol a digitális oktatás feltételei az eszköztámogatás révén biztosíthatók, valamint nyitottak arra, hogy a tudásátadás és az információmegosztás új módjait vezessék be pedagógiai programjukba.

Az iskolák az oktatási tevékenyég ellátásához szükséges számú tablet és notebook eszközökre nyújthatnak be igényt, intézményenként akár 2 millió forintig. A nyertesek emellett ingyenesen vehetnek részt a Telenor 30 órás akkreditált HiperSuli Digitális Módszertani Képzésén, ahol elsajátíthatják a digitális oktatáshoz szükséges képességeket.

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) a Telenorral közös együttműködés keretében, a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból fejlesztendő településeken működő intézményeket célozták meg a pályázati felhívással, mert a MRSZ fontos céljának tekinti a digitális oktatás megvalósítását támogató, fejlett technológiai eszközök eljuttatását az iskolákba - mondta Lutár Balázs, a Magyar Református Szeretetszolgálat igazgatóhelyettese, szociális fejlesztési és adománykoordinációs vezetője.

A Telenor a Digitális oktatási programjával, a HiperSulival, több mint 600 tanárral és több ezer diákkal áll kapcsolatban - mondta Mészáros Attila, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója, aki szerint az eddigi tapasztalataik ráerősítettek arra, hogy a megfelelő digitális oktatás kulcsa a pedagógusok felkészítése. Mészáros szerint a Telenor bízik abban, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálattal való jó kapcsolatukra építve a mostani segítségnyújtásuk eljuthat a távoktatás feltételei terén leginkább hiányt szenvedő településekre, ahol a digitális oktatáshoz szükséges eszközellátottság jelenleg nem megfelelő.

A pályázatok leadási határideje 2021. február 16., kedd, éjfél. A részletes kiírás a HiperSuli weboldalán, valamint a jobbadni.hu oldalon olvasható.