Mintegy tíz nemzeti kiberbiztonsági tisztviselő - köztük Horvátország, Észtország, Livtánia, Hollandia, Lengyelország és Románia szakértőiből álló kiberbiztonsági csapatot állított össze az Európai Unió, hogy Ukrajnának az esetleges Oroszországból érkező kibertámadások elhárításában segítsen. A csapat az EU védemi együttműködési programja, a PESCO alá tartozik és ez lesz az első "bevetése" - írja a Politico.

A lépést azután jelentették be, hogy az ukrán kiberbiztonsági szolgálatok hétfőn az ország keleti részén az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette kibertámadásokra és fenyegetésekre figyelmeztettek.

Az európai tisztviselők ezért Ukrajnával közösen dolgozzák ki a program részleteit, miközben Litvánia már egy külön csapatot is küldene az országba- írja a portál. 

Az ukrán kormány február 18-án fordult az EU-hoz segítségért, hogy kulcsfontosságú számítógépes hálózataikat megvédjék és egyúttal csökkentsék rendszereik sebezhetőségét.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője hétfő este újságíróknak azt mondta, hogy az EU "szakértői missziót küld, hogy segítsen Ukrajnának a kibertámadásokkal szembenézni", miután találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel az európai külügyminiszterek brüsszeli találkozóján.

Az országot az elmúlt években több nagyszabású kibertámadás érte, amelyek közül sokat ukrán és nyugati tisztviselők egyaránt az orosz biztonsági szolgálatoknak tulajdonítottak. Az országot 2014-ben a választások, 2015-ben és 2016-ban pedig az energiahálózatok ellen intézett támadások érték. Az ország volt az epicentruma a "NotPetya" néven ismert globális kártevő-járványnak is, amely gyorsan elterjedt az egész világon, és olyan multinacionális vállalatokat bénított meg, mint a dán Maersk hajózási óriás, a FedEx vagy a Merck gyógyszeripari vállalat.

Moszkvára mutogatnak

Ahogy arról lapunk is beszámolt, ukrán védelmi minisztériumot és két bankot múlt hét kedden kibertámadás ért, amely lezárta a hozzáférést a minisztérium és a pénzintézetek weboldalaihoz.

Az Európai Központi Bank korábban minden pénzintézetnek figyelmeztetést küldött, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt nőtt a veszélye, hogy kibertámadás érheti a bankok rendszereit. Erről itt olvashat részletesebben.