Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok az amerikai vállalatokkal fenntartott üzleti kapcsolatokat korlátozó feketelistára (entity list) helyezte a kínai Huawei Technologies mobil távközlési berendezés gyártó vállalatot azzal az indokkal, hogy berendezései hírszerzésre nyújthatnak lehetőséget a kínai hatóságoknak. A korlátozásokra a bejelentésüket követően adott 90 napos halasztás hatálya hétfőn járt le, amit Washington újabb 90 napra meg is hosszabbított.

A kínai technológiai cég 74 éves alapító-elnöke az AP hírügynökségnek adott interjúban kifejtette: "a feketelistára helyezés nem fog bennünket megtörni, ahogy azt az Egyesült Államok szerette volna. Washington azzal, hogy feketelistára helyezte, valójában meg akarta semmisíteni a Huaweit. Ez nem hogy nem sikerült neki, de a Huawei él és virul... sőt, a feketelista sokkal kevésbé hátrányos ránk, mint amerikai üzleti partnereinkre nézve. Sokmilliárd dollár értékben szállítottak ugyanis nekünk alkatrészeket, amire ezentúl nem lesz már módjuk. Mindez rövid távon mély nyomot hagy majd pénzügyi eredményeiken és nyereségükön, amit a Wall Street sem hagyhat figyelmen kívül ha részvényeik árfolyamáról van szó".

A feketelistára helyezéssel járó szankciók - függetlenül attól, hogy életbe léptetésüket elhalasztják-e vagy sem - nem lesznek lényeges hatással a Huawei üzletére - mondta a cég elnöke. A hálózati berendezések gyártásában a Huawei jól megvan amerikai vállalatok nélkül is. A szankciók ugyanakkor a lakossági készülék üzletágra vannak a legnagyobb hatással, mivel az Android operációs rendszernek több milliárdos felhasználói bázisa van világszerte. Ha a Huaweit eltiltják az Android operációs rendszertől, az semennyiben nem jelent nemzetbiztonsági garanciát az Egyesült Államoknak - véli Zsen Cseng-fej. "Ha pedig Washington ezzel együtt is ragaszkodna az Android használatának a tilalmához, akkor elővesszük a B-tervet".

Stratégiai szinten a Huawei elleni szankciók "egyenesen hasznosak" voltak a cég számára - hangsúlyozta a cég elnöke. "A nyomás alatt megváltunk marginális üzleti területeinktől és a felszabadult erőforrásainkat az igazán lényeges területekre összpontosítottuk".

Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy cégének lehetősége lesz folytatni amerikai alkatrészek beszerzését. A Huawei képes ugyan maga is előállítani minden szükséges alkatrészt, de szívesebben adná át a kapacitást és támaszkodna amerikai beszállítókra, mert egy ilyen megoldás mindenkinek csak a javát szolgálja.

A Huawei elleni szankcióknak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon ütőkártyaként való használatáról szólva a cég elnöke közölte: "nem fogjuk a kormányt arra kérni, hogy a Huawei érdekében járjon el az Egyesült Államoknál. Ha pedig így folytatódnak a dolgok, akkor legfeljebb lassabban növekszik a vállalat és tovább marad őrizetben Kanadában Meng Van-csou pénzügyi igazgató (a cég elnökének a lánya)".

Az elnök jelenleg szinte semmilyen esélyt nem lát arra, hogy a céget levegyék az amerikai feketelistáról.

Ha az Egyesült Államokban valóban úgy gondolják, hogy az 5G mobil technológia biztonsági problémát jelent számukra, akkor mi nyitottak vagyunk arra, hogy szigorúan üzleti alapokon átadjuk 5G technológiánkat és gyártási eljárásainkat amerikai cégeknek, hogy aztán maguk fejleszthessék ki saját hatodik generációs mobil technológiájukat - fejtette ki Zsen Cseng-fej a Huawei berendezéseinek a biztonságáról feltett kérdésre adott válaszában.

Ha az Egyesült Államok és Ausztrália biztonsági megfontolásból úgy gondolja, hogy inkább nem használna Huawei berendezéseket, akkor ne tegyék. Hagyják csak meg a többi országnak a lehetőséget, hogy elsőként használhassák a Huawei berendezéseit annak tisztázására, mennyire biztonságosak és mennyire jelentek kockázatot" - mondta az elnök. Hozzátette: "én a magam részéről viszont azon a véleményen vagyok, hogy önmagában az 5G technológia csak eszköze a mesterséges intelligencia jövőbeni alkalmazásának. A biztonsági megfontolásoknak pedig egyáltalán nem az alkalmazott eszköz a legfontosabb eleme" - szemlézte az AP cikkét az MTI.