Hiánypótló applikáció jelent meg - nagy segítség lehet női betegségek korai felismerésében

Több mint 200 ezer nőnek lehet segítségére a Lucy nevű közcélú applikáció, amely az egészséges menstruációs ciklus működését, az endometriózis és más női betegségek széles körű megismertetését, és a tünetek korai diagnózisát hivatott segíteni - derül ki a Vodafone közleményéből.
Szabó Zsuzsanna, 2019. október 25. péntek, 19:22
Fotó: Napi.hu

Az interaktív menstruációs naptár az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány megbízásából és a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával készült, a tini edukáció részeként. Az applikáció az egészséges menstruációs ciklus működését, az endometriózis és más női betegségek széles körű megismertetését, és a tünetek korai diagnózisát hivatott segíteni.

Az endometriózis egy olyan gyógyíthatatlan, krónikus betegség, amely a meddőség egyik vezető oka. Magyarországon több mint 200 ezer, vagyis minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett. Legjellemzőbb tünete a fájdalmas menstruáció, melyet a méhnyálkahártyához hasonló -endometrium - szövet méh üregén kívüli megjelenése és szaporodása okoz. A menstruációs fájdalmaktól az érintettek 82 százaléka szenved, fájdalommal járó szexuális életről a betegséggel küzdők 48 százaléka számolt be.

A tünetek megjelenésétől a diagnózisig átlagosan csaknem 5 év telik el Magyarországon, ami a közlemény szerint a környező országokban 8-10 év is lehet. Sok nő ugyanis nincs tisztában szervezetének egészséges működésével, ezáltal nem ismeri fel az esetleges betegségre utaló jeleket.

A késői diagnózis azonban a női szervek roncsolódása mellett más szervek károsodását is eredményezheti. Különösen veszélyeztetett ezen a téren a fiatalabb korosztály, amely gyakran kortársaktól szerez téves információkat, nehezítve a betegséggel szembeni tudatosságot.


Erre nyújthat megoldást a most bemutatott Lucy nevű speciális mobilalkalmazás, amely ismertté tételét az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány önkéntese, Tóth-Berhát Katalin Vodafone Főállású Angyalként karolt fel. Az alkalmazás elsődleges célja az ismeretterjesztés, hogy azok a fiatal lányok és nők, akiknél fennáll az endometriózis gyanúja, minél előbb eljussanak a megfelelő szakorvoshoz.

A Lucy egy komplex, interaktív menstruációs naptár, amely az alapvető funkciókon kívül a ciklus során észlelt tüneteket is elemzi. Ha a tünetek valamilyen női betegségre, például, endometriózisra, cisztára vagy miómára utalnak, jelez a felhasználónak. Emellett az applikáció segíthet megtalálni a megfelelő orvost, a földrajzilag legközelebb eső rendelőt, valamint elvezethet további szakemberekhez, támogató csoportokhoz

Az edukáció fontosságát a Vodafone Magyarország Alapítvány is felismerte és ügyünket a Főállású Angyal pályázat keretében támogatja - mondta Tóth-Berhát Katalin, akinek rövid távú célja az lenne, hogy az első évben ötszáz termékeny korú nő töltse le és használja aktívan az applikációt. Hosszabb távon Tóth Berhát Katalin szerenté elérni, hogy a menstruálni kezdő lányok rögtön ehhez az alkalmazáshoz forduljanak.

A Vodafone közleménye szerint a Lucy alkalmazás a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban mutatkozott be elsőként.

HOZZÁSZÓLÁSOK