A magyar kormánya a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia célkitűzéseként vállalta, hogy 2020-ra minden háztartás számára elérhetővé teszi a legalább 30 Mbps sebességű internethálózatot, és hogy a háztartások legalább 50 százalékában 100 Mbps-os internethozzáférés álljon rendelkezésre.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) felmérte, hogy hol nem áll rendelkezésre a 30 Mbps sebesség biztosításához szükséges hálózati infrastruktúra, majd ez alapján írt ki járásonként pályázatot.

A UPC 2017 elején három - a Monori, Dabasi és Gyáli - közép-magyarországi járásban, összesen 14 településen nyerte meg a teljes egészében hazai finanszírozású pályázatot, amelyet a UPC megvásárlását követően, jogutódként a Vodafone Magyarország fejezett be. A Vodafone a SZIP-ben vállalt 12 ezer végponttal együtt összesen, több mint 18 ezer végpontot épített ki, amely képes több mint 100 Mbps szélessávú internetelérésre - derül ki a telekommunikációs cég közleményéből.

A Vodafone azért döntött úgy, hogy a SZIP keretében tett vállaláson túl további végpontokat is kiépít, mert az elmúlt pár hónap bebizonyította, hogy mennyire fontosak a jó hálózatok, és mekkora szerepe van a digitális eszközöknek a mindennapi életünkben - mondta Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke.

A digitalizáció adta előnyök, a szélessávú hálózatok mindenki számára elérhetőek kellenek, hogy legyenek, hiszen a modern fejlődő gazdaság alapja az infokommunikációs technológiák legszélesebb körű használatának biztosítása - mondta Solymár Károly Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára úgy vélte, hogy a digitalizációval kapcsolatos fejlesztések terén Magyarország jól halad és példaként említette, hogy a júniusban az Európai Bizottság által kiadott 2020. évi Digital Economy and Society Index (DESI) szerint a hálózatok fejlettségét jelző mutatójában egy év alatt a 16-ról a 7. helyre ugrott Magyarország.