Jászai Gellért cégének nem ártott a koronavírus

Hiába jött a koronavírus-járvány, a 4iG kiemelkedő eredményről számolt be 2020 első félévében. A bevétel csaknem 40, az üzemi eredmény nem egészen 35 százalékkal emelkedett.
Herman Bernadett, 2020. augusztus 28. péntek, 09:20
Fotó: Getty Images

Sikeres első félévről számolt be a Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő, az állami megbízásokat sorra nyerő informatikai cég, a 4iG. A cégcsoport eredményeit többek között az új piaci (pl. ServiceNow, e-aláírás), valamint a távmunkához és digitális átálláshoz kapcsolódó (kiberbiztonság, távoli rendszerfelügyelet és elérés, szerviz) szolgáltatások mellett, a megrendelők megnövekedett hardver igénye is felfelé húzta.

A társaság emellett bővíteni tudta a folyamatos megbízásokból származó szolgáltatási bevételeit - egy év alatt ez az arány 10-ről 16 százalékra növekedett - és jelentősen javult a tanácsadásból, egyéb termék vagy szolgáltatásból származó megbízások aránya is, amely 16 százalékról 36 százalékra emelkedett.

Nőttek a bevételek

Mindezek jóvoltából a 4iG Nyrt. nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredménye jelentősen meghaladja az előző év hasonló időszakát: a társaság 39 százalékkal növelte árbevételét (14,5 milliárd forintról 20,19 milliárd forintra) és 34,8 százalékkal EBITDA-ját (1 milliárd forintról 1,36 milliárdra), miközben csoport konszolidált adózott eredménye 33,8 százalékkal 774 millió forintra növekedett. A járványhelyzet ellenére a cégcsoport munkavállalói állománya is megugrott, június 30-án a foglalkoztatottak száma elérte a 644 főt.

A 4iG jelentésében a 20,19 milliárdos árbevétel mellett további 20,8 milliárd forintnyi megrendelésállományról is beszámolt, amelyek teljesítése még az idei évben esedékes. A cégcsoport bevételei így várhatóan jelentősen meghaladják majd a tavalyi 41 milliárd forintot.

Az eredményes félév és a vállalat tartalékai miatt a cégcsoport gazdasági helyzete továbbra is stabil. Az iparág sajátossága, hogy az informatikai és ICT vállalatok jellemzően a harmadik és negyedik negyedévben realizálják bevételeiket, ennek megfelelően a 4iG menedzsmentje a második félévben a társaság üzleti teljesítményének további növekedésére számít.

A menedzsment várakozásait a londoni székhelyű elemzőház, az Edison Group prognózisa is erősíti. A 4iG elemzésével megbízott társaság szerint a cégcsoport a 2020-2022 közötti időszakban a magyarországi informatikai piac első számú integrátorvállalatává léphet elő, a társaság organikus, illetve akvizíciókkal támogatott növekedését pedig a világjárvány informatikai piacra gyakorolt hatásai is katalizálhatják majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK