Szokásától eltérően szinte teljesen visszavonult a nyilvánosságtól Warren Buffett, a Berkshire Hathaway befektetőcég legendás vezetője a társaság tavalyi közgyűlése óta, ezt törte meg az idei közgyűlést megelőzően a cég részvényeseinek írt levelével a guru a múlt héten. A levél, amelyet a befektetői közösség évről-évre kiemelt figyelemmel követ, nem szolgált igazán átütő információkkal, azonban kiderült belőle Buffett továbbra is tartja magát alaptéziséhez, amely szerint nem éri meg Amerika ellen fogadni a piacon.

Annak ellenére, hogy a Berkshire-birodalomhoz tartozó cégeknél tavaly a járvány okozta visszaesés és korlátozások hatására 31 ezer állás szűnt meg, Buffett kitartott optimizmusa mellett. A Berkshire részvényeit alulértékeltnek tartja, s ezért tavaly a cég 24,7 milliárd dollárt költött saját részvényei visszavásárlására tekintélye készpénzállományából. Buffett levelében dicsérte az amerikai gazdaság kapacitásait, amely szerinte a komoly megszakítások ellenére lélegzetelállító előrehaladást tudott elérni - írja összefoglalójában a Reuters.

A levél ugyanakkor nem foglalkozott igazán a járvány kérdésével, mint ahogy az Amerikát megosztó társadalmi elégedetlenséggel sem, hanem inkább az innovációt és más olyan értékeket dicsért, amelyek az amerikai gazdaságot sikeressé tették - emelték ki a céggel foglalkozó szakértők.

Nagyot kasszíroztak az áremelkedésből, de volt botlás is

A Berkshire pénteken megjelent gyorsjelentése szerint a negyedik negyedévben 35,84 milliárd dolláros eredményt ért el, éves szinten pedig 42,52 milliárdot. Ennek jó része az általa birtokolt részvények árfolyam-emelkedéséből származott. A Buffett által a teljesítmény mérésében fontosabb szerepet játszó üzemi eredmény 9 százalékkal esett eközben, 21,92 milliárd dollárra.

A jelentés szerint a cég idén is folytatta sajátrészvény-vásárlásait, idén eddig 4 milliárd dollárt költött erre a célra, a cég készpénz állománya 2020 végén elérte a 138,3 milliárd dollárt. Buffett levelében kitért arra, hogy a kötvényeket jelenleg nagyon rossz befektetésnek tartja, s emlékeztetett, hogy 1981 óta a 10 éves amerikai államkötvények hozama az évi 15,8 százalékról 0,93 százalékra esett tavaly év végére. Onnan ugyan azóta valamelyest felfelé mozdult el, azonban historikusan még mindig nagyon alacsony szinten van.

A cégnek jelenleg mintegy 90 különböző vállalatban van érdekeltsége, a legnagyobb értékű befektetése az Apple 120 milliárd dollárt érő részvénycsomagja, a BNSF nevű vasúttársaság, a biztosítási üzletág, illetve a Berkshire Hathaway Energy nevű cég. A csoport cégei közül a járvány leginkább a Precision Castparts nevű repülőgép- és más ipari alkatrészeket gyártó vállalatot sújtotta, ez 13 473 főt, munkaerejének 40 százalékát építette le tavaly. A céget a Berkshire 2016-ban vette 32,1 milliárd dollárért, tavaly összesen 9,1 milliárd dollár veszteséget számoltak el rajta, miután vevői jelentősen csökkentették megrendeléseiket a légi közlekedést sújtó járványügyi intézkedések miatt. Buffet azt írta, egyszerűen túl sokat fizettek annak idején a cégért, túlságosan is optimista volt annak jövőbeli nyereségtermelő képességével kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!