Az FTSE-100 0,5, a CAC-40 0,6 százaléköt esett, míg a DAX 0,3 százalékot emelkedett hétfőn. A pán-európai Stoxx Europe 600 index 0,3 százalékot gyengült. A periférián is vegyes volt a kép: az olas FTSE MIB 0,6 százalékot nyert, míg a spanyol IBEX-35 0,3 százalékot vesztett. A görög ASE 4,2 százalékot zuhant, a bankszektor húzta most is a rövidebbet: a Piraeus Bank 12,4, az Eurobank Ergasias 11,3, a National Bank of Greece 6,3 százalékot vesztett értékéből, míg a 10 éves államkötvények 61 bázisponttal 9,94 százalékra ugrottak a nap végére.

Az esésekben piaci kommentárok szerint a görögök és az eurócsoport harcának újabb fejezete állt: az eurócsoport nem volt elégedett a görögök által benyújtott reformintézkedésekkel és az egész folyamat előrehaladásának sebességével. Jeroen Dijsselbloem az eurócsoport elnöke szerint "abban kellene hagyni az időpocsékolást".

Az ECB hétfőn elindította a kötvényvásárlási programját, amely ugyan a görög dráma hátterében maradt, de a spanyol, olasz, portugál államkötvényeknek azért jót tett, ugyanis rekordközeli mélységbe estek a hozamok.

Az európai tőzsdezárást követően a Wall Street vezető indexei emelkedtek: a Dow 0,8, az S&P-500 0,3, a Nasdaq 0,1 százalékkal erősödött.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 59,37 dollár volt, 36 centes napi árveszteséggel. A gázolaj ára tonnánként 7,75 dollárral 562,00 dollárra csökkent, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0036 dollárral 1,8855 dollárra nőtt az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!