A számok cáfolják Orbán szavait

A korábban becsültnél sokkal nagyobb veszteség érhette a magyar államot a letelepedésikötvény-program kamatai miatt - írja a Magyar Nemzet.
Szabó Zsuzsanna, 2017. június 17. szombat, 12:59
Fotó: Reuters

Míg a kormány a mai napig tagadja, hogy hazánk rosszul járt volna a kötvényüzlettel. Személyesen Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, de a kormánypártok több prominens tagja is úgy nyilatkozott korábban, hogy hazánk csak nyert a letelepedési programmal. A valóság a lap szerint azonban mást mutat.

Demeter Márta független országgyűlési képviselő csütörtökön kapta kézhez a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) válaszát közérdekűadat-igénylésére. A hivatalos, azaz a kormányzati szerv által szolgáltatott adatokból kiderült, hogy a kötvényprogram indulása óta a magyar adófizetőket 1,2 milliárd forintos kár érte. Ebben nincsenek benne az idei adatok.

A lap számítása szerint az állam akár 13 milliárd forinttal is több kamatot fizetett, mintha a szokásos piaci finanszírozást választotta volna. A költségvetés azért vesztett a programon, mert túl magas a letelepedési állampapírok után fizetett hozam, amit úgy határoztak meg, hogy  a hasonlóan ötéves futamidejű, szintén euróban kibocsátott magyar állampapírok másodpiaci forgalmazása után fizetendő kamat mínusz 1,5 százalék, de legalább 2 százalék.

A letelepedésikötvény-program 2013 júniusában indult el, amelyen a Magyar Nemzet szerint egészen 2015-ig valóban nyert a magyar állam. Azonban ekkor az európai állampapírok hozamai drasztikusan csökkentek, ennek megfelelően a magyar piaci kamatok is visszaestek, az ötéves hazai állampapírok esetében ez 1,35 százalékra zuhant. A letelepedési kötvények esetében azonban életbe lépett a 2 százalékos törvényi küszöb, amely alá nem csökkenhet a hozamszint.

A Magyar Nemzet szerint, ha a kormánypártok 2014 decemberében, amikor a piaci kamatok a 2 százalékos limit alá buktak, módosítottak volna a jogszabályon, akkor 24 milliárd forintos költségvetési pazarlást állíthattak volna meg.

A lap továbbá emlékeztet, hogy a letelepedési kötvényeket csak az a nyolc cég jegyezhette le, amelyek engedélyt kaptak az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottságától. Mivel csak ezek a közvetítő vállalkozások vehették meg az állampapírokat, így náluk landoltak a kötvények után fizetett kamatok is. Ezek egy kivételével olyan adóparadicsomnak számító országokban vannak bejegyezve, mint a Kajmán-szigetek, Szingapúr vagy éppen Liechtenstein.

A Fidesz-közeli offshore cégek a kötvények után járó kamatok mellett jelentős szolgáltatási díjat is kértek az ügyintézésért, így a lap számításai szerint eddig 113 milliárd forintnyi bevételre tettek szert, a folyamatban lévő ügyekkel együtt pedig a bevételük elérheti a 157 milliárd forintot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.06.19 07:44

@Winter:Már az első pillanattól ez egy apró összegü hitel volt kis kamatelőnnyel , nyílt hazaárulás volt már akkor idegen ügynökök tömegeit rogán, habony haszna kedvéért beengedni az EU-ba
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.06.18 12:12

@Winter:
ez rendben, de hol van mar a tavalyi ho? most sem keso modositani, de igazabol mar reg le kellett volna allitani az egeszet, amikor a kotvenypiac helyreallt. megjegyzem sosem volt ilyen kenyszer a piacon, mindig tudott a magyar allam forrast bevonni es amikor a forrasok kvazi elarasztottak a kotvenypiacot, akkor sem allitottak le.

nekem innen ugy tunik, hogy megjavitottak valami olyasmit, ami el sem romlott. nem forraspotlas volt a celja ennek a programnak. azaz csak nagyon atvitt ertelemben.

kb olyan csapas ez az orszagnak, amikor kosa es szijjarto shortalta a forintot a valaszatas utan, amikor a fidesz part 3 milliardos hitelt vett fel a kampanyhoz, amiben ugye csak 1 milliardot kolthettek volna el. en ertem, hogy egy cideszes barmit meg tud magyarazni, csak az a kerdes, hogy ki hiszi el?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.06.18 09:25

@ratyi Winter: Amugy korabban azt hazudtatok, hogy vegleg megszunik meg 2016 -ban, de fura modon azota is gozerovel toljak a letelepedesi kotvenyeket barkinek, egyszeru bunozoktol kezdve maffiozokon at terroristakig barkinek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.06.18 09:23

@ratyi Winter: Az IMF hitel olcsobb volt akkoriban, mint a piacrol felvett hitel, de politikai okokbol ugyebar....

Es miert nem valtoztattak a letelepedesi kotveny feltetelein, amikor mar nem jartatok jol vele? Nyilvan fontosabb a haveri kor gazdagodasa, mint az adofizetok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.06.18 08:47

@Rodent: az országnak jó volt 2012-ben, amikor kiszáradtak a kötvénypiacok és ezen az úton lehetett olcsón forráshoz jutni.
Amíg a letelepedési kötvény kamata és járulékos költségei alacsonyabbak voltak, mint a piaci forrás költsége, addig jól jártunk vele
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html