Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IHS nemzetközi piackutató szerint az Egyesült Államok kőolajkivitele 2020 szeptemberére elérheti a napi 5 millió hordót, és annak az évnek a végére az export már napi 5 millió hordó feletti lesz. Eközben az orosz olajexport a napi 5 millió hordós szinten stagnál majd. Már az idén nettóexportőrré vált az USA, amely már a világ legnagyobb olajkitermelőjévé is változott.

Az intézet előrejelzése szerint az amerikai kőolaj, olajtermék és gázkondenzátum exportja 2019 végére felülmúlhatja majd a napi 10 millió hordót, amivel elveszíti jelenlegi listavezető helyét Szaúd-Arábia.

Oroszország, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia a világ három legnagyobb olajtermelője, a nemzetközi energiaügynökség (IEA) számításai szerint hármójuk együttes termelése 40 százaléka a globálisnak.

Az IHS számításai szerint Oroszország, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia kőolaj eladásából származó éves bevétele nagyjából azonos, mintegy 280 milliárd dollár. A GDP-hez képest viszont óriási az eltérés, az amerikai GDP 1 százalékát, az orosznak a 19 százalékát, a szaúdinak pedig 35 százalékát teszi ki az olajeladásból származó bevétel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!