Az arany azonnali ára a múlt héten elérte az unciánkénti 2000 dollárt, első ízben azóta, hogy tavaly Oroszország megkezdte Ukrajna elleni támadását.

A nemesfém ára ugyan többször visszacsúszott a technikailag fontos szintről, azonban az opciós piac alapján sok befektető tartósabb emelkedésre számít az előttünk álló hetekben.

A piac két dolog miatt kezd megőrülni az aranyért

Egyrészt az elmúlt hetek bankpánikjai után természetes a kereslet megugrása a stabil értékőrzőnek számító termék iránt. Másrészt úgy tűnik, hogy közeleg a Fed kamatemelési ciklusának vége, ami szintén olcsóbbá teheti a sárga fémet.

A befektetők általában határidős szerződéseken, tőzsdén kereskedett alapokon vagy a hozzájuk kötött opciókon keresztül próbálják meg lekereskedni az arany várható változásait.

Aakash Doshi, a Citigroup észak-amerikai nyersanyagrészlegének vezetője a Financial Times-nak elmondta, az elmúlt hetekben mindhárom területen nő a befektetői aktivitás. Szerinte a nagy katalizátor az amerikai regionális bankrendszerben uralkodó stressz volt.

Március lesz az első olyan hónap az elmúlt tízből, amikor nettó beáramlást tapasztalni az arany árát követő tőzsdén jegyzett alapokba (ETF).

Eközben a megvásárolt aranyra, illetve az aranyat tartó ETF-ekre szóló vételi opciók volumene is rekordszintre ugrott. (A vételi opciók jogot biztosítanak a befektetőknek, hogy egy későbbi időpontban meghatározott áron vásároljanak az adott eszközből.)

Az egyik legnépszerűbb aranyat tartó ETF, az SPDR Gold Trustra szóló vételi opciók volumene több mint ötszörösére nőtt a hónap eleje óta. Ám nem csak ez, hanem a vételi és eladási opciók egymáshoz viszonyuló aránya is extrém magas szintre emelkedett. Hasonlóan érdeklődést lehetett tapasztalni a chicagói árutőzsdén is az arany iránt.

Suki Cooper, a Standard Chartered nemesfém-elemzője szerint az elmúlt hónapokban folyamatos volt a kiáramlás az aranyból. Így amikor a bankválság beütött, viszonylag semleges volt a piac pozicionáltsága, így könnyedén tudott megugrani az árfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!