Banki stresszteszt mentette meg Londont

Veszteségben zártak a nyugat-európai vezetőindexek, ez alól London volt a kivétel. Az FTSE mindezt a banki stresszteszteknek köszönhette.
MTI-Eco, Napi.hu, 2015. december 1. kedd, 21:34
Fotó: Reuters

Az euróövezeti fő mutatókat megviselte, hogy az erős feldolgozóipari és foglalkoztatási adatok miatt a befektetők visszavettek a legnagyobb reményekből, amelyeket az Európai Központi Bank  (ECB) csütörtökre várt enyhítésének kiterjedéséhez és mértékéhez fűztek.

Így még az sem segített, hogy délután a New York-i mutatók emelkedtek, miután az ottani friss adat az amerikai feldolgozóipar teljesítményének 2009. július óta legnagyobb havi romlását jelezte. Ez némi reményt adott a december közepére várt amerikai kamatemelés halasztására, de nem jó jel az euróövezeti export számára.

A nagy központi bankok iránti várakozások némi módosulása miatt az euró gyorsan kapaszkodott fölfelé a korábbi, hét és fél havi mélységből a dollárral szemben; ez sem használt az euróövezeti részvényeknek.

A londoni piacot megmentette a brit bankok sikeres stressztesztje, aminek köszönhetően a Footsie 0,6 százalékos pluszban zárta a napot. Ezzel szemben a DAX 1,1, a CAC-40 0,9 százalékot esett, a Stoxx Europe 600 indexe 0,4 százalékkal gyengült. A periférián az athéni ASE 0,7 százalékot nyert, míg a milánói FTSE MIB 0,6, a madridi IBEX-35 0,1 százalékot vesztet.

A nyugat-európai tőzsdezárás után - közép-európai idő szerint este fél 10 körül - a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) és a Nasdaq 0,8, az S&P 500-as 0,9 százalékkal járt a hétfői záróértéke felett.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 44,40 dollár volt, 21 centes napi árveszteséggel. A gázolaj ára tonnánként 16,75 dollárral 409,25 dollárra csökkent, a normál benzin gallononként (3,78 liter) 0,0578 dollárral 1,3647 dollárra drágult az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) jegyzésében. Az arany ára késő délután unciánként (31,1 gramm) 1065,61 dollár volt a hétfő esti 1062,74 dollár után azonnali szállításra Londonban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK