Nagyon élesen levágta friss jelentésében az év hátralévő részében jelentkező olajkeresletre vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Energetikai Ügynökség, az IEA. Szerintük ugyanis a koronavírus-járvány delta variáns miatti ismételt fellángolása komolyan fogja sújtani a legnagyobb olajfelhasználókat, és a piacon 2022-ban túlkínálat alakulhat ki. A nagyobb befektetési bankok a hét elején még módosították a kínai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzéseiket - írja a Bloomberg.

Ez nagy fordulatot jelent a párizsi székhelyű szervezet prognózisában, hiszen egy hónappal ezelőtti jelentésében még az OPEC+ országait a csapok megnyitására buzdította. Akkor azt mondták, ha erre nem kerül sor, akkor a kereslet hirtelen megugrása olyan áremelkedést idéz elő az energiahordozó piacán, amely számukra is kedvezőtlen lenne. Az olajkartell hallgatott a felszólításra, s július közepén a termelés növeléséről kötöttek megállapodást. Így most olyan időszakban fogják fokozni a termelést, amikor hirtelen visszaesik majd a kereslet - ha a friss előrejelzés helyesnek bizonyul.

Azt, hogy a mostani prognózis mennyire szembe megy az általános vélekedéssel, jól mutatja, hogy az Egyesült Államok, amely szintén tagja az IEA-nak, egy nappal korábban még azt kérte az OPEC-tagoktól és társaiktól, hogy gyorsabban futtassák fel termelésüket.

Az olaj árfolyama ebben a hónapban már 6 százalékkal csökkent, ahogy a koronavírus korábbiaknál jóval fertőzőbb delta variánsa egyre több országban a fertőzések felfutását eredményezte, amire a hatóságok újabb lezárásokkal reagáltak, többek között Kínában és más erős gazdasággal rendelkező országokban.

A mostani rally az olajpiacon kifogy majd a szuszból, ahogy a delta variánstól való félelem miatt kifullad a gazdasági fellendülés és a megemelt kitermelésből származó olaj megérkezik - írják. A kereslet visszaesése már júliusban tapasztalható volt, júniusban még napi 3,8 millió hordóval emelkedett a globális napi felhasználás. Az IEA egyelőre napi 550 ezer hordóval csökkentette a második félévre vonatkozó felhasználási előrejelzését. Ugyanakkor az ügynökség összességében még mindig azt várja, hogy az év vége felé nőni fog a felhasználás, ahogy a gazdasági növekedés lendületet kap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!