A dollár több mint 10 éve nem látott szintre erősödött több devizával szemben kedden, miután a már szinte egy évtizede alacsonyan tartott amerikai alapkamat emelésének lehetősége némi volatilitást okozott a globális piacokon, a devizapiacok mellett a részvényeket, a nyersolaj és a réz piacát is elérve - írja a Reuters. Az euróval szemben 1,0696 dollárig ment a kurzus, ami 2003 óta nem látott szintet jelent. (A dollárt kedden 287,90 forinton is jegyezték a bankközi devizapiacon, amit 2002 óta nem látott árfolyamot jelent.)

Az amerikai nyersolaj hordónkénti ára 50 dollár alá esett, a Brent több mint 2 százalékkal 57 dollár alá ment, miközben a réz 2 százalékot esett - utóbbi főleg a kínai ipari termelői árak csökkenése miatt.

Ehhez jön még a Görögország körüli vita, amelynek negatív hatása az S&P-500 indexet havi mélypontjára lökte a keddi kereskedés elején. A szerdán induló technikai egyeztetések elvileg a csődtől és ennek következtében az eurózóna elhagyásától óvná Görögországot. A kedden napvilágot látott hírek alapján azonban itt sem éppen a leggördülékenyebben mennek a dolgok. Erről bővebben itt olvashat.

Besülhet a bomba

Mario Draghi ECB-elnök közelmúltban bejelentett inflációgerjesztő bombája besülhet: az euróövezeti jegybank 1,1 milliárd eurós mennyiségi lazítási programjának hatását teljesen kiolthatja az erősödő dollár deflációs hatása. Miután az euróval szemben már több mint 12 éves rekordra erősödött a dollár, David Woo, a Bank of America Merrill Lynch globális devizapiaci divíziójának vezetője arra figyelmeztette az ügyfeleket, hogy az erősödő dollár a feltörekvőpiacokra is kockázatot jelent, illetve aláássa az amerikai részvénypiacok teljesítményét és a nyersanyagárakra is nyomást gyakorolhat.

A magyarázatok között említi, hogy minél drágább a dollár, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a befektetők elhagyják a feltörekvő piacokat, ennek hatására viszont ezen országok számára is drágul a dollárban denominált hitelfelvétel, rontva ezzel az egyébként is gyenge növekedési kilátásaikat.

A török líra és a mexikói peso már így is történelmi rekordszintek közelébe gyengült a dollárral szemben az elmúlt pár napban (a török jegybank lépni is kényszerült a líra gyengülése miatt), a brazil real pedig 2004 óta nem látott szintre gyengült - mutat rá Woo.

Kína - amely egy valutakosárral szemben menedzseli a jüan árfolyamát - leértékelésére kényszerülhet annak érdekében, hogy a termékei árát a nemzetközi piacokon alacsonyan tartsa.

Miután a nyersanyagokkal jellemzően dollárban kereskednek, a zöldhasú erősödése az olaj árára is nyomást gyakorol, ami a nyersolaj árának esésének hatását több mint ellensúlyozhatja, így az is drágulhat.

A részvénypiacok visszaesése továbbra is a Fed kamatemelése körüli találgatásokkal indokolható, ugyanakkor elemzők megjegyzik, hogy az erős dollár negatív hatással lehet az amerikai vállalatok eredményeire is. Az S&P 500 index vállalatainak profitjának 40 százaléka tengerentúlon termelődik, az index pedig a dollár erősödésének 27 kereskedési napjából 19-en esett - mutatott ár Woo a Bloomberg szerint ügyfeleknek írt levelében, amelyben úgy vélekedett, hogy az euró/dollár 1,1 alá esése kevésbé szívderítő, mint amilyennek elsőre tűnik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!