A részvénypiac forgalma 79,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy az ukrajnai háború miatt zárt jelentős mínuszban a Budapesti Értéktőzsde hétfőn, óriási forgalomban.

A legnagyobb mínuszban az OTP zárt, a Mol viszont annak ellenére pluszban fejezte be a kereskedést, hogy napközben extra szabályozás érkezett az olajárra: a kormány hétfőtől 480 forintban maximálja az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is.

Ez a Molnak jelentős "pénzébe" kerülhet, ha május közepéig marad a szabályozás, akkor ez 5-6 milliárd forint veszteséget jelenthet. Ennél még nagyobb lehet a társaság kára, ha a szabályozás hatálya tovább tart, az olajár jelentősen emelkedik, illetve a forint gyengül.

Rámutatott arra, hogy a Richter nagyon kedvező eredményt közölt hajnalban, de az orosz kitettség miatt enyhén mínuszban zárt a papír.

A nemzetközi tőzsdékhez képest a BÉT alulteljesített. A külföldi tőzsdéken már nyugodtabb a helyzet az orosz-ukrán tárgyalások hírére - jegyezte meg Török Lajos.

A Mol 130 forinttal, 5,28 százalékkal 2590 forintra erősödött, 12,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 2000 forinttal, 13,56 százalékkal 12 750 forintra csökkent, forgalmuk 58,7 milliárd forintot tett ki - írja az MTI.

A Magyar Telekom árfolyama 8,5 forinttal, 2,00 százalékkal 416,50 forintra esett, forgalma 379,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 115 forinttal, 1,62 százalékkal 6965 forintra gyengült, a részvények forgalma 7,3 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3765,10 ponton zárt hétfőn, ez 147,87 pontos, 3,78 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!