Nagyon komoly törést okozott a magyar részvénypiacnak az Ukrajna elleni orosz támadás, s a technikai elemzés alapján akár tartósnak is bizonyulhat a hazai tőzsde nemzetközi összehasonlításban is gyenge szereplése. Azt, hogy a magyar részvények nemzetközi összehasonlításban hogyan szerepelnek és milyen teljesítményre képesek. jól mutatja rendszerint a BUX index és a német DAX index relatív teljesítményének mutatója.

A relatív teljesítményt a technikai elemzés két eszköz, vagy eszközosztály egymáshoz mért teljesítményének mérésére használja, a belőle képzett grafikonon ugyanazok a szabályszerűségek érvényesülnek, mint egy normális árfolyamgrafikonon. Ugyanúgy kialakulhatnak rajta ellenállások és trendek és a trendek általában folytatódnak mindaddig, amíg nem érkezik fordulós jelzés. Ez azt jelenti, hogy a BUX index euróban mért értékéből és a DAX indexből képzett relatív erőben ha emelkedő trend van, akkor a magyar részvények jövőbeni felülteljesítésére kell számítani a német részvényekkel szemben és fordítva.

Relatív alulteljesítő trendek elég sokáig meg tudnak maradni, elég csak arra gondolni, hogy 2010 tavaszától 2015 elejéig a BUX ilyenbe került a DAX-szal és a többi fejlett tőzsdével szemben. Ez akkor azt hozta, hogy a magyar index 25 ezer pontról valamivel több mint négy és fél év alatt 18 ezer pontig esett, miközben a német DAX index 7 ezer pontról 10 ezer pontig tudott kapaszkodni. Persze ez fordítva is igaz. A 2015 januárjában indult emelkedő trend a relatív erő mutatóban a BUX abszolút értékének is jelentős emelkedését hozta magával, a magyar index 2019 elejéig 15 ezer pontról 43 ezer pontig emelkedett, miközben a DAX index gyakorlatilag csak stagnálni tudott.

Kép: Napi.hu

A magyar részvénypiac legújabb diadalmenetét technikai korrekcióból alulteljesítő trendbe 2020 tavaszán a Covid-járvány lökte, azonban az onnan 2020 őszén megindult talpra állás olyan dinamikusnak bizonyult, hogy a BUX index és a magyar részvények  relatív teljesítménye ismét felülteljesítő trendbe került a német részvénypiaccal szemben.

Kép: Napi.hu


Ebbe rondított bele a Vlagyimir Putyin orosz elnök által Ukrajna ellen elrendelt támadás, amely a BUX/DAX RS mutatót egy egyszerű korrekcióból ismét lefelé tartó trendbe lökte. Ez azért nagyon rossz hír, mert az német DAX index önmagában is lefelé tartó trendbe került, akárcsak az S&P 500-as vezető amerikai részvényindex. Márpedig ha egy csökkenő trendben lévő indexhez képest teljesít alul a magyar piac, az azt jelenti, hogy még nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem jár jól aki magyar részvényekbe fektet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!