Megszavazta az Országgyűlés azt a sebtében benyújtott és sürgősséggel tárgyalt törvényjavaslatot, amely alapján a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is alapíthat értékpapírosítást végző céget a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jóváhagyásával. Ahogy azt sejteni lehetett, a háttérben a jegybank növekedési kötvényprogramjának (nkp) támogatása állhat.

A tőzsde úgy kommentálta az elfogadott törvényjavaslatot, hogy ezzel a BÉT a tőkepiac központi szereplőjeként konkrét eszközt kap a kezébe ahhoz, hogy előmozdítsa az értékpapírosítás hazai elterjedését, és ebben a speciális szervező szerepkörben segítheti a piac érdemi fejlődését, biztosítva egyúttal az értékpapírosítással érintett befektetők érdekeinek megfelelő védelmét is.

Vállalati hiteleket értékpapírosítanának

Az értékpapírosítás során az értékpapírosítást kezdeményező fél - általában egy bank - meghatározza azon eszközeit, amelyeket egy portfólióba rendez, majd értékesíti azt egy másik félnek, aki az eszközportfólió megvásárlásának finanszírozására értékpapírokat bocsát ki a piac befektetői számára. Várhatóan vállalati hitelek kerülnének abba a portfólióba, amelyet értékpapírosítanának, és eladnának a befektetőknek.

Az értékpapírosítás hazai elterjedésével fejlett kötvénypiac alakulhat ki - írja a tőzsde közleményében. Egy, a vállalatok szélesebb köre által elérhető, likvid kötvénypiac a reálgazdasági szereplők számára diverzifikáltabb forrásbevonást tesz lehetővé, növeli a rendelkezésre álló forrást, ezáltal pedig a finanszírozási feltételek javulását eredményezheti. Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy mind a nagy-, mind pedig a nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú kis- és középvállalatok forrásellátottsága és versenyképessége érdemben javuljon - teszi hozzá a BÉT.

Bajok voltak a papírokkal

A vállalati kötvénypiac fejlesztésének egyik kulcseleme az értékpapírosítási piac megfelelő működéséhez szükséges jogszabályi feltételek megteremtése. A piac fejlődésével a nagyobb vállalatok által kibocsátott kötvények mellett a kkv-kal, különösen a termelő vállalatokkal szemben fennálló hitelkövetelések is megjelenhetnek értékpapírosított formában. Ez pedig a vállalatok finanszírozási feltételeinek javulását, a vállalati kötvénypiac likviditásának javulását eredményezheti.

A kkv-k által kibocsátott kötvényekkel eddig a lakosságnak nem volt sok szerencséje. A zárt körben kibocsátott hitelpapírok - például a Tündérszikla - kötvényeivel ugyan nem volt gond, de több más kibocsátó, az elmúlt években a Quaestor, a Hungária, az Enefi és a BTel kötvényesei is pórul jártak. Értékpapírosított formában ezek a kockázatok valóban mérsékelhetők, hiszen több kkv hitelei lesznek benne a kötvényekben.

Kevés a potenciális kibocsátó

Nagy Márton, az MNB alelnöke a Portfolio.hu-nak adott interjújában arról beszélt, jelenleg hozzávetőleg 100-150 olyan cég van, amely kellően nagy egy 1 milliárd forint feletti, 40-60 cég egy 10 milliárd feletti kötvénykibocsátáshoz. Az MNB kötvényprogramjában pedig csak egymilliárd forint fölötti kibocsátások vehetnek részt. Nagy Márton szerint problémát okoz, hogy a vállalatok jelentős része nem tudja, hogyan kell kötvényt kibocsátani. A program másik fontos célja ennek a tudásnak a megszerzése.

A BÉT a lakossági követelések értékpapírosítását nem támogatja. Az Egyesült Államokban a válság idején ezeket is értékpapírosították, az ilyen, jelzáloghiteleket tartalmazó CDO-k árfolyamának összeomlása okozta több befektetési bank csődjét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!