A prágai PX-index napi mélypontján 818,51 ponton, 2,57 százalékos mínuszban állt, messze meghaladva a frankfurti és a párizsi tőzsdemutató 1,3-1,4 százalékos esését. Leginkább a pénzügyi és energetikai részvények, amelyek nagyobb súllyal rendelkeznek a PX-indexben mint más közép-európai tőzsdéken, rántották le a prágai mutatót.

Varsóban a húsz legnagyobb vállalat árfolyam-alakulását tükröző index WIG 1,44 százalékkal, 1756,42 pontra, négyhavi mélypontjára esett. A budapesti tőzsde irányadó indexe, a BUX 2,08 százalékkal, 25 968,77 pontra, kéthavi mélypontra süllyedt.

Az energetikai cégekre nyomást gyakorolt az olaj világpiaci árának csökkenése, ami szélesítette a leglikvidebb régiós devizák veszteségeit pénteken a hazai piacok zárása után. A forint 0,4 százalékot, a zloty pedig 0,6 százalékot veszített értékéből az euróhoz képest a pénteki zárás óta.

Lengyel elemzők szerint rövid távon a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a június 23-ra kiírt népszavazáson a britek többsége az uniós kilépés mellett (Brexit) dönt. Lefelé nyomják a régió részvényárfolyamait azok a várakozások is, miszerint a Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója kedden úgy dönt, hogy beveszi a feltörekvő piacok teljesítményét tükröző indexébe a kínai belső piacon forgó, A-osztályú részvényeket. Egy ilyen lépés következményeként számos befektetési alap növelné a kínai részvények arányát más feltörekvő gazdaságok rovására.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán befejeződő kamatdöntő ülését is kiemelt figyelem kíséri, mivel a kamatemelést sürgető megnyilatkozások kedvezőtlenül érinthetik a feltörekvő gazdaságok devizáit. Egy budapesti kötvénypiaci bróker a Reutersnek elmondta, hogy várakozásaik szerint a Fed most nem emel kamatot. Az euróövezeti periferiális országok és Lengyelország államkötvényeinek hozama kissé emelkedett a Brexit miatti félelmek és az Orlandóban elkövetett terrormerénylet következményeként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!