Az amerikai dollár további erősödésre van ítélve az év hátralévő részében, köszönhetően a ritkaságszámba menő piaci és gazdasági körülményeknek - vélik a Bank of America elemzői a Bloomberg beszámolója szerint.

A befektetési bank szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkot a korábbiaknál erősebb részvény- és árupiaci áremelkedés követte, s az infláció is a megszokottnál erősebben ugrott meg. A részvénypiac ugyan gyengülhet a közeljövőben, azonban a komoly kormányzati élénkítő csomagok valószínűleg szigorodó monetáris politikát vonnak maguk után az Egyesült Államokban, ami a dollár erejét növelheti.

Úgy látják, a történelmi példák alapján most fél-egy évig a részvénypiac gyengélkedhet, miközben az amerikai kötvényhozamok felfelé mozdulhatnak el. Ezek olyan körülmények, amelyek általában rosszat tesznek a  kockázatos eszközöknek, ugyanakkor támogatják az amerikai dollárt. A jelek szerint több befektető is osztja a nagybank véleményét, a dollárra kötött spekulatív pozíciók állományában 11 hét után az augusztus 3-ra végződő héten először az annak erősödésére játszók voltak többségben.

Mindez arra utal, hogy a piac egyre inkább kezdi beárazni, hogy a Fed a korábban vártnál hamarabb kezdi el normalizálni monetáris politikáját, s ez segítheti a dollárt a többi nagy devizával szemben - vélik a Bank of America elemzői. Ezt az álláspontot osztják a Rabobank, a legnagyobb japán bank az MUFG és az ING elemzői is.

Gyökeresen másként ítélik meg a helyzetet viszont a Goldman Sachs stratégái. Szerintük ugyanis dacára a kedvező munkaerő piaci adatoknak és az erősödő inflációs nyomásnak ,az amerikai gazdaság növekedése hamarosan kifulladhat, és ez ismét a lazább monetáris politika előtt nyithatja meg az utat. Ebbe az irányba hat az is, hogy az amerikai költségvetési ösztönzőcsomagok kifutnak, ami visszafogja majd a belföldi keresletet. Mindezek pedig a dollár elmúlt hetekben mutatott erősödésének a végét fogják jelenteni - véli az elemzők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!