Drágul az orosz kőolaj

Oroszország októbertől emeli a kivitelre szánt kőolaj vámját.
Domokos Erika, 2018. szeptember 19. szerda, 16:57
Fotó: Shutterstock

Az orosz pénzügyminisztérium azt közölte, hogy az exportvám 7,5 dollárral, tonnánként 137,5 dollárra nő -számolt be az MTI. Tavaly szeptemberben az exportvám jóval alacsonyabb, 87,9 dollár volt.

Oroszországban a kormány havonta vizsgálja felül a kőolajexport vámját, amelyet az Urals típusú orosz nyersolaj világpiaci árának havi alakulásából kiindulva egy képlet alapján állapít meg. (Nagyon dühösek lesznek az autósok hamarosan - ezt a cikket olvasta?)

A szeptember 15-én zárult egy hónapban az Urals hordónkénti átlagára 74,46 dollár volt, egy hónappal korábban pedig 71,05 dollár. Egy éve a szeptember közepén záródott egy hónapban az Urals átlagára 51,82 dollár volt.

Az Urals minősége gyengébb az északi-tengeri Brenténél, magasabb a kéntartalma.

Oroszország a világ legnagyobb olajtermelője, a költségvetés jelentős bevételre tesz szert a nyersolaj exportjából.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK