Elon Musk a jelek szerint megint egy jót szórakozik a teljes Wall Streettel, a "vállalati Amerikával" és az értékpapír-felügyelettel, a SEC-kel. Hétfőn ugyanis SEC-nek benyújtott bejelentésben közölték, hogy a Tesla vezérigazgatójának pozíciója ezentúl "Technoking of Tesla" (a Tesla technokirálya). A pénzügyi igazgató Zach Kirkhorn pedig ezentúl a hangzatos "Master of Coin" (az érme mestere, nyilvánvalóan a bitcoinra való utalás) posztot tölti be. A bejelentés szerint persze e mellett megtartják a vezérigazgatói és pénzügyi igazgatói posztot is.

A Financial Times-nak a Wedbush egyik elemzője úgy értékelte a lépést, hogy Musk ezzel deklarálni akarta, a Tesla valójában egy technológiai cég és a jövőben is ezen az úton szeretne maradni. A bitcoinra való utalás pedig egyértelműsíti, hogy a Tesla nemrég bitocinba történt 1,5 milliárd dolláros befektetése nem egy egyszeri alkalom volt, hanem az autógyár jövőjében valóban komoly szerepet szán a kriptodevizának.

Mint emlékezetes, a Tesla-vezér február elején közölte, hogy a cége 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint és azt tervezi, hogy a jövőben bitcoinban is lehet majd fizetni autóiért. Bár az első negyedévben elvileg a befektetés jelentős profitot termelt papíron a Teslának, azonban a CNBC-nek nyilatkozó elemzők az akció árnyoldalaira is felhívták a figyelmet. A Tesla részvények az elmúlt hetekben egy nagyobb mélyrepülést is produkáltak, amelyben szerepet kaphatott az is, hogy a befektetők mostantól a bitcoin árfolyamának volatilitását is figyelembe veszik majd a Tesla részvények árazásánál.

Mindenesetre a Technoking és Coinmaster címek jól mutatják, hogy Musk mennyire szereti lazán és ironikusan kezelni a hagyományos vállalati kultúrát. A piacnak mindenesetre tetszett az akció, a részvények árfolyama enyhén emelkedett a bejelentés után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!