Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tőzsdei áremelkedés utolsó hulláma elképesztő mennyiségű pénzt hozott a részvénypiacra. A globális és amerikai részvényekbe fektető alapokba az elmúlt 5 hónapban annyi pénz érkezett, mint amennyi az előtte lévő 12 évben összesen - írja a Bank of America összesítésére hivatkozva a CNBC.com.

Ömlik a pénz

Ebben az időszakban a Dow Jones Industrial Average Index 26 százaléknál is többet emelkedett, azonban voltak más mozgások is. Ebben az időszakban kaptak szárnyra az úgynevezett mém-részvények, a kisbefektetők által preferált GameStop és AMC Entertainment Holding papírok is. Közben sok pénz áramlott az olyan részvényekbe is, amelyek tavaly elég gyengén szerepeltek, mindezt annak reményében, hogy a járványból való kilábalást követő fellendülésben majd ezek teljesíthetnek jól. Az összefoglaló szerint az év első három hónapjában az amerikai tőzsdéken a kereskedés volumene 40 százalékkal emelkedett a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A bank összesítése szerint november óta összesen 569 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett a globális részvényalapokba, miközben az ezt megelőző 12 évben, a 2009-ben indult bikapiac kezdete óta 452 milliárd dollárt raktak oda a befektetők - hívta fel a figyelmet Michael Hartnett, a Bank of America vezető befektetési stratégája.

Ritkaság

Ez a tény újabb muníció lehet azoknak, akik amiatt aggódnak, hogy a részvénypiac jelenlegi árazása igencsak a lufi tartományban van, s arra emlékeztet, amit a dotcom láz kidurranása előtti időszakban lehetett tapasztalni 2000-ben. Az optimisták ellenérvei szerint azonban az árazások indokoltak lehetnek, ha valóban olyan erővel kezd majd talpra állni a gazdaság, mint ahogy jelenleg várják. Az amerikai gyorsjelentési szezon a jövő héten pörög fel majd igazán és a befektetői hangulat is eléggé optimista. A várakozások szerint 23,8 százalékkal nőhetett a negyedévben az amerikai vállalatok nyeresége átlagosan az előző év hasonló időszakához képest, ez 2018 harmadik negyedéve óta nem látott gyarapodás lenne a FactSet adatai szerint.

Ami ritka jelenség, hogy eközben a jelentések közeledtével az elemzők egyre feljebb és feljebb húzzák előrejelzéseiket, holott ennek az ellenkezője a megszokott.

Egy negyedév alatt 6 százalékkal emelkedtek átlagosan a cégek egy részvényre jutó nyereségére vonatkozó prognózisok, ilyen masszív felfelé módosításra ebben az évszázadban nem volt példa. Az S&P 500-as index árfolyam/nyereség (P/E) hányadosa az idénre várt eredményekkel számolva 20,4 jelenleg, ami ugyan alacsonyabb a a tavaly év végi 22,8-nál, azonban még mindig a dotcom lufi időszakát idéző érték.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!