A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,10 százalékkal, az S&P 500 0,09 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,04 százalékkal emelkedett a nyitást követő percekben.

A hangulatot még mindig a pénteken közölt kiugróan jó munkaerőpiaci adat uralja, a washingtoni munkaügyi minisztérium közölte, hogy júliusban 255 ezer új munkahely keletkezett az elemzők által várt 180 ezerrel szemben.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatpolitikájában kulcsfontosságú a foglalkoztatottság alakulása, így a jó adat elvben megkönnyítené számára, hogy a decemberi egyszeri kamatemelés után újra beindítsa a kamatemelési ciklust. A piaci szereplők többsége azonban úgy véli, hogy a borús világgazdasági kilátások miatt a Fed nem fogja elsietni a lépést, és csak akkor lép akcióba, ha további jó makroadatok érkeznek.

Pénteken erősödéssel zárt New York. A Dow Jones 1,04 százalékkal, az S&P 500 0,86 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 1,06 százalékkal emelkedett.

A jó amerikai foglalkoztatottsági adat az olajpiacot is megszilárdította, és hétfőn tovább erősítette a jegyzéseket, hogy a Wall Street Journal értesülése szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) több tagja ismét tárgyalásokat sürget a termelési szint befagyasztása érdekében. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter azonban kijelentette, hogy ennek még nem jött el az ideje, mert az árak "többé kevésbé normális szinten vannak". A miniszter korábban azt mondta a Reutersnek, hogy Oroszország nem konzultál a termelés koordinálásáról a nagy exportőrökkel, és az idén 30 éves csúcsra, 542-544 millió tonnára növeli a termelését.

Oroszország a világ legnagyobb olajtermelője, de nem tagja az OPEC-nek.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára októberi határidőre 60 centtel, 42,40 dollárra emelkedett. A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent típus ára 78 centtel, 44,87 dollárra ment föl.

A dollár alig mozdult. Az euró napközben 1,1079 és 1,1107 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,1084 dollár körül forgott.

Az arany ára csökkent. A fém unciáját (31,104 gramm) decemberi határidőre kora délután 1338,40 dolláron jegyezték, 0,45 százalékkal alacsonyabban, mint péntek este.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!