Erősödni tudott Európa

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója előzetes adat szerint 0,26 százalékkal emelkedett, 1387,53 ponton végzett kedden, 5,40 százalékkal az év végi értéke fölött.
MTI-Eco, 2014. június 17. kedd, 18:29
Fotó: Reuters

A nap vegyes adatai és fejleményei enyhén javuló eredményeket hoztak a tőzsdéken. A ZEW gazdaságkutató intézet német befektetői és elemzői hangulatmutatója másfél évi mélypontra csökkent, de még arra utalt, hogy a bizakodók többségben vannak, az intézet euróövezeti hangulatmutatója viszont javult, bár a vártnál kevésbé.

Nőtt a feszültség Ukrajna ügyében, miután Oroszország leállította gázexportját Ukrajnába, ám közben az olajár-emelkedés okozta világgazdasági aggodalmakat enyhítette, hogy lehetőség látszik korlátozott amerikai-iráni együttműködésre az iraki iszlámista lázadás visszaszorítása érdekében.

Így a befektetők kedden jobban figyelhettek a gyógyszeriparban és a gépiparban bontakozó vállalategyesülési, felvásárlási kilátásokra. A francia államfő maga tárgyal a német Siemens és a japán Mitsubishi közös ajánlatáról a francia Alstomra. A közös ajánlat az amerikai General Electricével versenyez.

Támogatta a részvényárakat az is, hogy a vártnál korábbi, még ez évi brit alapkamat-emelés esélye gyengült, mert friss adat szerint Nagy-Britanniában a múlt hónapban a vártnál jobban lassult az infláció, közel ötévi mélypontra.

Délután viszont kiderült, hogy az Egyesült Államokban májusban a vártnál erősebben, tavaly február óta nem látott ütemben gyorsult az infláció. Ez felélesztette az aggodalmat, hogy az amerikai jegybankrendszer (Fed) mégis a vártnál korábban kezdhet kamatemelésbe a mennyiségi enyhítés ősszel esedékes befejezése után. Ám ez is csak rövid időre rontotta el a piacok hangulatát, mert utána a korai kamatemelés ellen szólt egy friss felmérés, amely szerint az amerikai vezérigazgatók borúsabbnak látják a gazdaság jövőjét, mint negyedévvel ezelőtt. Most mindenki azt várja, milyen iránymutatást ad majd a Fed szerdán végződő pénzügy-politikai értekezletéről megjelenő közlemény.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,18 százalékos javulással 6766,77 ponton zárt, 0,26 százalékkal magasabban, mint a múlt év végén.

A frankfurti DAX-30 0,37 százalékos többlettel 9920,32 ponton végzett, 3,85 százalékkal az év végi értéke fölött.

Párizsban a CAC-40 0,58 százalékkal 4536,07 pontra erősödött, 5,59 százalékkal meghaladva az év végi értékét.

A milánói FTSE MIB-40 0,09 százalékot, a madridi IBEX-35 0,46 százalékot nyert, az athéni ASE-tőzsdemutató 0,30 százalékot vesztett.

Varsóban a WIG20 0,71 százalékkal 2464,39 pontra gyarapodott, a Mol 1,26 százalékkal 172,25 zlotyra drágult.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,01 százalékkal, az S&P 500-as 0,08 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 0,34 százalékkal volt az előző záró fölött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK