Londonban az FTSE-100 indexe 1, Frankfurtban a DAX 0,6, Párizsban a CAC-40 0,3 százalékot emelkedett, míg Madridban az IBEX-35 0,2 százalékkal került feljebb, Milánóban az FTSE MIB pedig a hétfői szintje fölött hajszállal stagnált.

Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 páneurópai indexek 0,4 százalék nyereséget mutattak az európai kereskedési idő végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,3 százalékkal emelkedett.

A nemzetközi tőzsdéknek a még hétfőn publikált és a vártnál jobb kínai és amerikai márciusi feldolgozóipari teljesítményadatok adták meg az erősödéshez szükséges lendületet. Európában a banki és biztosítói ágazat papírjai profitáltak leginkább a keddi árfolyam-erősödésből - írja az MTI.

Az olajár tavaly november óta nem látott szintre, idei csúcsára emelkedett kedden. Az áremelkedéshez a világgazdasági növekedésbe vetett bizalom erősödése mellett az OPEC termeléscsökkentése mellett az Irán elleni szankciók esetleges kiterjesztése, valamint a venezuelai export fennakadása is hozzájárult.

Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj hordónként 69,12 dolláron 0,17 százalék, a WTI 62,12 dolláron 0,86 százalék emelkedést mutatott.

Az eurót 0,22 százalékkal jegyezték gyengébben az európai kereskedés végén 1,1187 dolláron. Az arany ára 0,15 százalékkal unciánként 1296,15 dollárra emelkedett.

Az európai tőzsdezárást követően nem sokkal az amerikai piacon vegyesen teljesítettek a vezető indexek. A DJIA 0,4, az S&P 500 0,1 százalékkal esett, míg a Nasdaq pár ponttal a hétfői zárószint felett stagnált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!