A frankfurti DAX-index 0,27 százalékos mínuszban, míg a londoni FTSE-100 mutató 1,13 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,44 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Milánóban 1,50 százalékkal csökkent, Madridban viszont 0,21 százalékkal emelkedett az irányadó mutató.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,1 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,32 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,28 százalékkal nőtt.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 2,5 százalékos, az S&P 500 és a Nasdaq pedig 2,2 százalékos pluszban állt.

A múlt heti meredek veszteségek után hétfőn emelkedésre váltottak a tőzsdeindexek, bár a kereskedés erősen változékony volt, és jócskán jártak mínuszokban is a mutatók. Az új koronavírus által okozott járvány gyors terjedése miatti félelmeket azonban felváltották a gazdaságélénkítő monetáris intézkedésekbe vetett remények.

A múlt héten korrekciós fázisba kerültek a vezető nyugat-európai és New York-i tőzsdeindexek, amelyek jelentős, 10 százalékot jóval meghaladó veszteségeket könyvelhettek el az előző hét záróértékeihez képest. Sokan tartanak attól, hogy recesszióba dönti a világgazdaságot a járvány. Az amerikai, a japán és európai jegybankok azonban segítséget ígértek a gazdasági következmények enyhítéséhez.

Pénteken Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke közölte, hogy a Fed készen áll "a rendelkezésére álló eszközökkel fellépni a gazdaság védelmében". Kuroda Haruhiko, a japán jegybank kormányzója pedig hétfőn kijelentette, hogy igyekeznek stabilizálni a piacokat, és biztosítják a szükséges likviditást nyíltpaci műveletek és eszközvásárlások révén.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára jelentősen emelkedett hétfőn a múlt heti lejtmenet után. A májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 4,93 százalékos pluszban, 52,12 dolláron, az áprilisi szállítású WTI pedig 5,05 százalékos nyereségben, 47,02 dolláron forgott kedd este, közép-európai idő szerint fél hat körül.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 1,84 százalékkal, 1595,55 dollárra süllyedt.

Egy euróért 1,11452 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 1,15 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!