Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kifejezetten jól teljesít az elmúlt napokban a magyar részvénypiac, mintha a fejlett tőzsdéken nem éppen évek óta nem látott eladási hullám tombolna, s az S&P 500-as index nem éppen tegnapi esésével került volna közelebb októberi mélypontjaihoz.

A vezető amerikai mutató értéke jelenleg 2,5 százalékos mínuszt tud novemberre felmutatni, a német DAX index teljesítménye is hasonló. Ehhez képest a BUX index novemberben már 5 százalékos pluszban jár, s olyan ársávba érkezett, ahol technikailag is eldőlhet, hogy a masszív január óta tartó lefelé tartó trend tartósan megfordul-e.

A BUX index grafikonján rögtön szembeötlik egy minden kereskedő által figyelt jelenség, kialakult ugyanis az úgynevezett aranykereszt. Azaz az 50 napos mozgóátlag alulról metszette a 200 napos mozgóátlagot. Ezzel a kereskedők által leginkább kedvelt - ugyanakkor kevésbé megbízható - két mozgóátlag arra utal, hogy a rövidebb távú emelkedő trendnek sikerült megfordítania a hosszabb távú, csökkenést mutató trendet, ami komoly pozitív fordulatként értelmezhető.

Ugyanakkor egy másik, ennél megbízhatóbb erőpróba még várat magára a vezető magyar részvényindex esetében, ez pedig az, hogy sikerül-e megbízható mértékben áttörnie korábbi legális csúcsát, s új csúcsra menetelnie. Az e mögött álló elmélet viszonylag egyszerű: emelkedő trendben emelkedő csúcsok és mélypontok vannak egy grafikonon, csökkenőben pedig csökkenők. A fontos mélypontok és csúcsok kiszűrésére pedig különböző szűrőket célszerű alkalmazni, hogy meg lehessen azokat különböztetni a többi kisebb csúcstól és mélyponttól.

Kép:

E szűrők alapján a BUX index esetében a 38 666 pont tekinthető a kritikus szintnek, amelyet sikerült átugrania az indexnek, igaz egyelőre nem a kellő mértékben. Egy nagyobb trend esetében ugyanis 5 százalékos szűrőt illik alkalmazni, tehát az index akkor kerülne ismét hosszabb távú emelkedő trendbe - amely akár évekig is kitarthat - ha értéke 40 600 pont fölé emelkedne.

Amíg ez meg nem történik, addig a hüvelykujjszabály szerint azt kell feltételezni, hogy ebből a régióból inkább lefordulás várható.

Kezd talpra állni a bika

Egy index teljesítménye természetesen a benne szereplő papírok teljesítményétől függ elsősorban, s itt is javult az elmúlt hetekben a helyzet. Míg korábban a négy vezető papír közül három csökkenő trendben volt - egyedül az OTP-nél nem sérült a hosszú távú emelkedő trend -, addig ez a helyzet mostanra megváltozott. A Mol sikeresen törte át 5 százalékkal kritikusnak tekinthető, 2940 forintnál lévő korábbi csúcsát, így az olajrészvény kilátásai ismét kedvezővé váltak.

Kép:

A Magyar Telekom pedig a BUX-hoz hasonlóan olyan kritikus szintre érkezett, ahol eldőlhet a papír hosszabb távú sorsa is. Ennek a szintnek a távközlési részvény esetében - osztalékkal korrigálva is - a 430 forint tekinthető, itt az 5 százalékos szűrőt alkalmazva a 452 forint lenne az az ár, ahonnan újra hosszabb távú emelkedő trendről lehetne beszélni. Az árfolyam egyelőre 444 forintig jutott.

Kép:

A Richternél a kritikus szint a távolabb található, 5595 forintnál, az 5 százalékos szűrőt alkalmazva 5875 forint magasságában lehetünk meggyőződve arról, hogy hosszabb távon is véget ért a gyógyszerrészvény szenvedése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!