A JPMorgan legutóbbi elemzése meglehetősen pesszimista képet fest a kereskedelmi háború várható alakulásával kapcsolatban. A nagybank stratégáinak pénteki elemzése most mér alap forgatókönyvként azzal számol hogy az Egyesült Államok az összes, a büntetővámok eddigi kivetéséből kimaradt kínai árura 2019-ben 25 százalékos vámot fog kivetni - írja a Bloomberg.

Ez vissza fog hatni az amerikai és a kínai gazdasági növekedésre is, igaz, egyelőre nem túl jelentősen. Az elemzés zerohedge által idézett réeszi szerint ugyanis a kínai jegybank laza monetáris politikája és az egyéb kínai gazdaságélénkítő lépések jórészt ellensúlyozhatják a negatív hatásokat. Úgy vélik, hogy a 25 százalékos vám kivetése összességében mintegy 0,2 százalékponttal csökkenti majd jövőre az Egyesült Államok GDP növekedését és mintegy 0,3 százalékpontos emelkedést eredményez majd a maginflációban.

A kínai gazdasági növekedésre adott előrejelzésüket e szerint a forgatókönyv szerint 6,2 százalékról 6,1 százalékra mérsékelték 2019-re vonatkozóan. Azonban megjegyzik, hogy ez azzal a mellékhatással jár, hogy a kínai fiskális deficit jelentősen növekedni fog.

Csillaghullás lehet az USA-ban

A JPMorgan elemzői szerint ezek a fejlemények középtávon komoly kérdéseket vethetnek fel az amerikai részvénypiac árazásával kapcsolatban. A tervezett tarifaemelések miatt ugyanis szerintük a jelenleg vártnál alacsonyabb lehet az amerikai tőzsdei cégek profitja 2019-ben. Számításaik szerint a jelenleg várt átlagosan 179 dollár helyett csak 171 dollár lesz így az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek átlagos egy részvényre jutó eredménye, ami a korábbi 10 százalékos profitnövekedés helyett mindössze 5 százalékot tesz ki. Ez viszont azt eredményezheti, hogy túlértékeltek lesznek az amerikai részvények, amelyek árfolyamába ennél magasabb profitnövekedés van beárazva.

Hozzáteszik azt is, hogy ez lesz majd az első alkalom, hogy Donald Trump hatalomra kerülése óta az elemzők nem emelni fogják, hanem csökkentik majd az amerikai cégek profitjára vonatkozó várakozásaikat.

A lazábbá váló kínai monetáris politika egyik velejárója lesz, hogy nagyobb lesz a hozamkülönbség a korábban vártnál a dollár javára a jüannal szemben, így a kínai deviza további leértékelődésével számolnak, ami szerintük negatívan hat majd vissza az összes ázsiai deviza árfolyamára és a régiós tőzsdék várható teljesítményére is.

A fotó forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!