Jelentősen zuhant az amerikai szankciókkal sújtott kínai technológiai óriáscég, a Huawei árbevétele az idei első fél évben gyorsjelentése szerint. A tavalyi 454 milliárd jüan után az idei első hat hónapban mindössze 320 milliárd jüannyi (50 milliárd dollárnyi) forgalmat sikerült elérni, ugyanakkor a bevételek zuhanása mellett a komoly hatékonyságjavító intézkedésekkel profitmarzsukat 0,6 százalékról 9,8 százalékra sikerült feltornázni - tudósított a CNBC.com.

Eric Hszu, a Huawei elnöke közleményben tudatta a befektetőkkel, hogy a cég összeállította a következő 5 évre vonatkozó stratégiai terveit, ez pedig nem más, mint a túlélés, mindez fenntartható módon.

Emlékezetes, az Egyesült Államok még 2019-ben, Donald Trump elnöksége idején tette a Huaweit export tilalmi listára, ezzel megtiltva az amerikai cégeknek, hogy bármilyen üzleti kapcsolatot létesítsenek a kínai technológiai vállalattal. Többek között a Google nem adhatta licencbe Android operációs rendszerét a kínai cégnek. A feketelistán szereplés miatt az amerikai cégek nem adhatnak el és nem adhatnak át technológiát a Huawei részére, hacsak nem sikerül egy speciális engedélyt megszerezniük. Ezzel jelentősen megnehezült a kínai telekommunikációs cég számára saját chipjeinek a tervezése, illetve azok gyártása más cégek számára.

Hszu áprilisban azt mondta, a Huawei válaszul jelentősen megerősítette kutatással és fejlesztéssel foglalkozó részlegét, így próbálják biztosítani a cég további működését azon nehézségek ellenére, amelyeket az amerikai szankciók jelentenek.

Az első fél évben a társaság három üzletága, a fogyasztói, a vállalati és a hálózati közül csak a vállalati tudott árbevétel-növekedést elérni. A fogyasztói üzletágban a bevétel csökkenést a Honor eladása okozta. A hálózati üzletágban meglepő módon nem a külföldi, hanem a kínai piac gyengesége okozta a visszaesést, az országban ugyanis sok helyütt csúszik az 5G hálózat tervezett kiépítése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!