Csütörtökön, az első félév utolsó kereskedési napján 0,9 százalékkal esett a vezető amerikai részvényindex, az S&P 500-es, ezzel év eleje óta elszenvedett csökkenése elért e a 20,6 százalékot. Ilyen pocsék első hat hónapot 1970 óta nem produkált az amerikai részvénypiac, amikor az amerikai történelem addigi leghosszabb gazdasági fellendülésének végére reagáltak negatívan a részvényárfolyamok - emlékeztet a Reuters.

Vége a jegybankok mindenható erejének

Az első féléves visszaesés mintegy 9 billió (ezermilliárd) dollárral csökkentette az amerikai részvények piaci értékét, ha a szélesebb, S&P 1500-as index kosarát nézzük - írja a Financial Times. A piaci hangulatot alapvetően az amerikai és európai recesszió esélyei határozzák meg. A befektetők úgy vélik, véget ért az az időszak, amikor a jegybankok laza monetáris politikával képesek lennének megtámogatni a gazdaság fellendülését - mondta a lapnak Bastien Drut, a párizsi CPR portfólió menedzsere.

A széles piacnál is jobban esett a nagy növekedési potenciálú technológiai részvényeket nagyobb súllyal tartalmazó Nasdaq Composite index, vesztesége hat hónap alatt megközelítette a 30 százalékot. De az S&P 500-as index szinte minden alszektora rosszul szerepelt. Egyedül az energetikai szektornak sikerült 29 százalékos emelkedést összehoznia, ami az energiaárak fényében nem túl meglepő fejlemény. A legtöbbet a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényei értékelődtek le, átlagosan 33 százalékkal. A közszolgáltatói szektor, amelyet rendszerint jó infláció elleni védelemnek szoktak tartani, mindössze 2 százalékot veszített értékéből átlagosan.

Mindent az infláció mozgat

Mindent az infláció határozott meg. Ezzel kezdődött az év és az utóbbi időben csak csak erősebbé vált ez a hatás - mondta Paul Leech, a Barclays globális részvényosztályának vezetője.

A fontos részvényindexek nem csak az Egyesült Államokban, de a világon szinte mindenhol erőteljesen estek. A 600 legnagyobb európai cég részvényeit követő Stoxx Europe 600 17 százalékot, az MSCI Asia-Pacific index 18 százalékot esett az év eleje óta dollárban.

Az Európai Központi Bank vezető döntéshozói a bank éves konferenciáján szerdán arra figyelmeztettek, hogy az alacsony kamatok és mérsékelt infláció korszaka véget ért az Ukrajna orosz lerohanását követő inflációs sokk következtében. Jerome Powell Fed elnök pedig azt mondta, ha a jegybak nem emeli a kamatokat elegendően magasra, akkor az Egyesült Államok nem fogja tudni megfékezni az érkező áremelkedési hullámokat. Ez biztosan fájdalmas folyamat lesz, de még fájdalmasabb lenne, ha az infláció állandósulna - mondta.

Nem csoda, hogy senki sem mer részvényt venni

A piacokat mindenesetre megrázták a kamatemelések június folyamán, a Fed saját irányadó kamatát 0,75 százalékkal tette feljebb, az 1,5 és 1,75 közötti tartományba, Júliusban az EKB is 25 bázisponttal készül szigorítani, ez az első ilyen irányú lépése lesz 2011 óta.

Pocsék féléven van túl az S&P 500
Pocsék féléven van túl az S&P 500
Kép: Napi.hu, stooq.com

A makacs inflációs adatok egyre erőteljesebb válaszokat tettek szükségessé a Fed részéről, amelynek fókusza teljes egészében az infláció elleni harc felé billent annak potenciális gazdasági következményei ellenére. A befektetők érthető módon nem szeretnének a további Fed kamatemelések előtt vásárolni, tartanak ugyanis azok vállalati nyereségekre gyakorolt negatív hatásaitól - mondta Scott Chronert, a Citigroup vezető amerikai részvénystratégája. A Citi egyébként lejjebb hozta az S&P 500-as részvényindex év végi értékére vonatkozó előrejelzését, 4700-ról 4200 pontra. Ez még mindig 11 százalékkal magasabb a jelenlegi értéknél, úgy, hogy közben a bank már 50 százalékos valószínűséget ad egy globális recesszió kialakulásának.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!