Iránykeresés New York-ban

Vegyesen álltak a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtök este - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. december 13. csütörtök, 20:25
Fotó: Shutterstock

Közép-európai idő szerint este nyolc óra körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,05 százalékos pluszban, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,26 százalékos mínuszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,58 százalékos csökkenést jelzett.

Erős kezdést követően vegyesen álltak csütörtök este a New York-i tőzsde irányadó indexei.

A kezdeti árfolyam-emelkedés annak volt köszönhető, hogy az utóbbi napokban a korábbinál optimistább hangulat alakult ki a befektetők körében az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok enyhülésének esélyeivel kapcsolatban, azonban a csütörtöki kereskedés későbbi szakaszában a befektetői kockázatvállalási kedv némileg alábbhagyott.

A piaci hangulatot befolyásolta az is, hogy az Európai Központi Bank (ECB) bejelentette eszközvásárlási programjának év végi befejezését. A piacok nem nagyon örültek az ECB lefelé korrigált euróövezeti növekedési előrejelzésének. Európában emiatt vegyesen zártak az indexek.

A csütörtöki kereskedés legnagyobb vesztese a technológiai szektor mellett a pénzügyi és a kiskereskedelmi ágazat volt.

A nagyvállalatok közül a General Electric árfolyama jelentősen, csaknem 7,5 százalékkal emelkedett, miután részvényének besorolását hosszú idő után semlegesre javította a J.P. Morgan. A Procter and Gamble árfolyama mintegy 2,5 százalékos pluszban állt, mivel a Bank of America Merrill Lynch semlegesről vásárlásra ajánlottra módosította a vállalat részvényének minősítését.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csütörtökön emelkedést mutatott.

Közép-európai idő szerint este nyolc óra körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 89 cent emelkedéssel 52,04 dolláron állt, a Brent olaj hordónkénti ára pedig 73 centes plusszal, 60,88 dollár volt. A piac a múlt héten az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők között létrejött napi 1,3 millió hordós termeléscsökkentési megállapodástól a világpiaci kereslet-kínálati egyensúly helyreállítását reméli.

Az arany unciánkénti ára 0,22 százalékkal, 2,75 dollárral 1247,25 dollárra csökkent New Yorkban.

Egy euróért 1,1366 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK