A 10 éves lejáratú amerikai államkötvények hozama beragadni látszik a 2,5 százalék feletti szintre. Az elmúlt napok fejleményeit látva két, a szaksajtó által kötvénykirálynak becézett befektető is meghirdette az évek óta tartó kötvénypiaci áremelkedés végét, mondván, új korszak következik - írja a Financial Times.

Bill Gross szerint a napokban a kötvényeknél beköszöntött a medvepiac és ez most megerősítést nyert miután a 10 éves amerikai államkötvények hozama kedden 7 bázispontos emelkedés után tavaly március óta nem látott szintre ugrott. Gross hosszú évekig volt a világ legnagyobb kötvényportfólióját kezelő Pimco egyik vezetője, jelenleg a Janus Henderson nevű hedge-fundnak dolgozik. Még a pimcós időkben ragasztotta rá a szaksajtó a kötvénykirály becenevet.

Jeffrey Gundlach, a DoubleLine Capital alapítója pedig úgy vélte, hogy a nagy jegybankok monetáris politikája immár eltolódott a kvantitatív lazítás irányából a kvantitatív szigorítás felé. Gundlach a Bank of Japan döntésére reagált így, amely szerint a BoJ csökkentené a hosszabb lejáratú japán államkötvények vásárlásának mennyiségét. Ő egyébként nem csak a kötvénypiaccal, de az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban is negatívan nyilatkozott. Úgy vélte, az S&P 500-as index ugyan az év első felében még emelkedhet, év végére azonban a mutató hozama negatívba forudul.

Az amerikai államkötvényhozamok az elmúlt hat kereskedési napból ötben valóban emelkedtek, elsősorban az inflációs várakozásokban történt megugrásnak köszönhetően. De nem csak az amerikai, hanem a német bundok hozama is felfelé mozdult, 0,54 százalékos szintjük tavaly július óta nem látott magasságnak felel meg.

A Bank of Japan meglepetésszerű döntése sokakban azt az érzetet keltette, hogy talán 2018-ban jön el a már régóta várt fordulat a jegybankok pénzügyi válság óta alkalmazott ultra-laza monetáris politikájában és világszerte hozamemelkedést váltott ki a hosszabb lejáratú állampapíroknál. Természetesen a japán kötvénypiacon is érezhető volt a folyamat, a 10 éves lejárat hozama 0,07 százalékra emelkedett. Ennek azért van jelentősége, mivel a Bank of Japan ezt tekinti benchmarknak, s elvileg céljai között szerepel ennek nulla szinten tartása - emelte ki a lap.

Gundlach szerint ha a 10 éves amerikai kötvény hozama elérné a 2,63 százalékos szintnek, az technikailag kitörésnek lenne tekinthető, s további, intenzív hozamemelkedést váltana ki.

A fejlett piaci, különösen az amerikai államkötvények immár 30 éve komoly bikapiacot élnek át. A 80-as évek óta tartó folyamatnak a pénzügyi válság kezelése adott hatalmas lökést, a jegybankok kamatcsökkentései, majd kvantitatív lazításai hatására a hozamok jó néhány országban a negatív tartományba süllyedtek - emlékeztet az összefoglaló.

Persze nem a Bank of Japan lépése az egyetlen ok, amiért sokan a kötvénypiacon áresést várnak. A Fed a piaci konszenzus szerint idén háromszor emelhet az irányadó kamatlábon, eközben az ECB várhatóan idén ősszel befejezi hosszú ideje tartó kötvényvásárlási programját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!