A legnagyobb vállalatok pénzügyi vezeti arra készülnek, hogy az amerikai tőzsdék hamarosan ismét nagyot esnek és csak azután indulhat meg a talpra állás - írja a CNBC saját Global CFO Council nevű felmérésére hivatkozva. A megkérdezettek mindössze 22 százaléka volt azon a véleményen, hogy a részvénypiac komolyabb visszaesés nélkül eljutna új csúcsára, amely a mostani szintnél mintegy 18 százalékkal magasabban van a Dow Jones Ipari Átlagindexben.

Elszakadtak a valóságtól?

Az enyhe többség, 51 százalék viszont úgy vélte, hogy az index még egyszer visszaesik 19 ezer pont alá, annak a szintnek a közelébe, amelyet a koronavírus-pánik első nagy eladási hullámában márciusban ért el. Ők is úgy vélik azonban, hogy onnan egy olyan rally indulhat, amely 2020 második felébe új csúcsra viszi a piacot.

A felmérésben az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban aktív vállalatok pénzügyi vezetői voltak a legpesszimistábbak. Itt 10 százalék szavazott mindössze a komolyabb visszaesés nélküli emelkedésre, míg 70 százalék várta az újabb nagy esést a piacon.

Az elmúlt hetekben a részvénypiac masszív emelkedését látva nagyon sok piaci szakértő figyelmeztetett arra, hogy a részvényárfolyamok elszakadtak a gazdaság valós teljesítményétől - emlékeztet a portál összefoglalója.

Minek örülnének?

Azon cégek pénzügyi vezető, amelyek székhelye Észak-Amerikában van, kevésbé voltak pesszimisták a kilátásokkal kapcsolatban. Itt is 46 százalék várta azt, hogy a Dow visszaesik 19 ezer pont alá, azonban 33 százalék szerint előtte még új csúcsra emelkedik. Az amerikai cégek pénzügyi vezetőinek egyébként kétharmada egyébként örülne, ha újabb szövetségi gazdaságélénkítő csomag jönne, azonban 85 százalékuk ellenezné azt, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a negatív tartományba csökkentené a kamatokat.

Az elmúlt hónapokban romlott a felmérés szerint a pénzügyi igazgatók véleménye a gazdaság kilátásairól, ahogy azok egyre tisztább képet kaptak a Covid-19 járvány gazdaságra gyakorolt negatív hatásairól. A felmérésben a második negyedévre a világ összes régiójára olyan kedvezőtlen GDP előrejelzések érkeztek, amire annak hatéves történetében nem volt példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!