A kínai Ant Group megkapta a végső engedélyt az ország értékpapír felügyeletétől a sanghaji regisztrációra, s ezzel az utolsó akadály is elhárult 35 milliárd dollárosra tervezett első nyilvános részvénykibocsátása elől - írja a Retuters.

Az Ant Group nem más, mint az Alibaba tulajdonában álló cég nem más, mint az Ant Financial és a kínai internetes kerekedőóriás fizetési ügyleteket lebonyolító cége, az Alipay együtt. A cég szoláltatásait mintegy 80 millió kereskedő és t9öbb, mint egymilliárd ember használta az év közepén.

Történelmet írnak

A részvényeladást követően a társaság papírjait a sanghaji és a nemzetközi befektetők által jobban elérhető hongkongi tőzsdére is bevezetik. A mostani részvénykibocsátás a történelem legnagyobbja lehet, az eddigi rekordot a szaúdi állami olajcég, a Saudi Aramco tavaly decemberi 29,4 milliárd dolláros részvényeladása volt. Ezen felül ez lesz az első olyan tranzakció, ahol egyszerre történik egy részvény bevezetése Hongkongban, valamint az alig egy éve elstartolt sanghaji piacon, a STAR Marketen. A papírok árazása október 23. és 26 között kerül meghatározásra.

Az eladandó részvények mennyiségét felezik a két piac között, 1,67 milliárd papírt szánnak mindegyikre. Ez a 11 százaléka lesz a cég megemelt tőkéjének, a 15 százalékosra tervezett túljegyzési opció lehívása előtt. A belföldi kibocsátás 80 százaléka egyébként olyan stratégiai befektetőkhöz kerül majd, akik számára legalább 12 hónapig eladási korlátozás lesz érvényben. Az Alibaba egyik leányvállalata egyébként önmagában 730 millió részvényt tervez lejegyezni.

Az Ant kibocsátásra az engedélyezési eljárást már augusztusban elkezdték az illetékes kínai hatóságoknál. A tőkeemelésből befolyó összeget a prospektus szerint a cég digitális üzletének fejlesztésére, elemzési és fejlesztési kapacitásainak növelésére használnák. A cég az idei első kilenc hónapban 118,2 milliárd jüan - körülbelül 17,8 milliárd dollár - működési eredményt ért el, ez 46 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A nettó nyereség 69,5 milliárd jüan lett. Ha nem egyszeri nyereségről van szó, akkor ez alapján nem tűnik masszívan túlárazottnak a papír az egyébként csillagászati árazási mutatókat felvillantó fintech szektorban.

Második hely

A kibocsátás hongkongi lábára már ezen héten indítanak egy kisebb marketingkört, a részvények kereskedése a tervek szerint néhány nappal a november 3-ra tervezett amerikai elnökválasztást követően indulhat meg. A befektetőktől való első visszajelzéseket követően emelték egyébként a kibocsátás összegét az eredetileg tervezett 30 milliárd dollárról 35 milliárdra, ezzel a cég piaci értéke elérheti a 250 milliárd dollárt. A kínai vezetésnek politikailag is fontos lehet a tranzakció, amely ha sikeres lesz, megerősítheti a hongkongi börze szerepét, mint a világ egyik legfontosabb pénzügyi központjáét.

Ezzel a hongkongi lehetne a második legnagyobb tőzsde a Nasdaq után a Reuters szerint, annak ellenére, hogy a koronavírus járvány és a kormányellenes tüntetések miatt sokan tartottak attól, hogy szerepe elhalványodik. A tranzakcióval lassan látótávolságba kerül a 2014-es rekordév az IPO-k összértékét tekintve, az akkori csúcs az Alibaba 25 milliárdos tranzakciójának volt köszönhető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!