Az amerikai betétbiztosítási alap (FDIC) honlapjára felkerült adatok szerint az 5737 intézet 67,3 százalékának emelkedett a negyedéves adózott eredménye. A veszteséges bankok aránya 3,9 százalékra csökkent a tavalyi harmadik negyedévi 4,6 százalékról. Ez pedig annak fényében különösen jó hír, hogy a bankágazat tavalyi profitja rekordszintű, 171,3 milliárd dollár volt.

A Fox News elemzése szerint viszont hiába a növekvő profit, még vannak gondok az amerikai bankrendszerben: a lakosság ugyan újra elkezdett takarékoskodni azután, hogy ismét kamatot fizetnek a bankok a betétekre, de a gazdasági szereplők a 2008-as válság után kilenc évvel is ódzkodnak a hitelfelvételtől. Már zsinórban hatodik éve zsugorodott ennek aránya az USA-ban.

Az Egyesült Államokban az idén hét bank ment csődbe, amely rosszabb arány a tavalyi ötnél. Az Egyesült Államokban 2015-ben nyolc, 2014-ben még tizennyolc, egy évvel korábban pedig huszonnégy banknak kellett végleg bezárnia. A csődhullám hét éve tetőzött, a bezárt bankok száma 2010-ben 157-re nőtt az egy évvel korábbi 140-ről.

Lassan, a bikapiaccal együtt véget érhet az időszak, amíg a befektetésekhez szükséges forrásokat nem hitelekből fedezik a bankok. A tőzsdei szárnyalás közelít a végéhez és utána csúnya világ jöhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!