A határidős indexjegyzések alapján a vezető tőzsdék, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,3-0,4 százalék körüli indexemelkedéssel kezdhetik a keddi kereskedést. Hasonló mértékű, 0,3 százalékos emelkedés várható az euróövezeti EuroStoxx50 indextől is.

Délelőtt teszi közzé az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi igazgatósága (DG ECFIN) az euróövezet februári gazdasági hangulatindexét. A németországi infláció februári alakulásáról pedig kora délután ismerteti előzetes adatait a Destatis, a német szövetségi statisztikai hivatal.

Hétfőn az európai tőzsdék nyereséggel zártak. Az árfolyam-emelkedésben minden gazdasági ágazat részvényei részt vettek. A pán-európai Stoxx 600 index 0,57 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,48 százalékkal emelkedett. (Az index hajszálpontosan 1500,00 ponton zárt.) Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,63 százalék nyereséggel fejezte be a kereskedést.

A londoni 0,62 százalékkal, a frankfurti DAX 0,35 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,51 százalékkal emelkedett, Madrid 0,81 százalékkal zárt magasabban, Milánó pedig 0,15 százalékkal erősödött. A hétfői kereskedés legnagyobb nyertese a bányaipar volt, az ágazat árfolyammutatója 1,4 százalékkal erősödött. Az Anglo American bányavállalat részvénye 3 százalékkal erősödött.

A technológiai szektor egy százalék nyereséget ért el hétfőn. A nagyobb távközlési szolgáltatók sorra jelentették be terveiket az 5G mobil hálózati szolgáltatás bevezetésére. A távközlési berendezéseket gyártó Nokia két százalékos nyereséget ért el.

Az olaj ára három nap emelkedés után kedden lefelé korrigált a hétfőn elért három heti csúcsról. A Brent nyersolaj ára 0,09 százalékkal hordónként 67,23 dollárra, a WTI nyersolajé 0,08 százalékkal 63,86 dollárra csökkent.

A dollár árfolyama kissé gyengült, az arany ára ezzel párhuzamosan emelkedett. Az eurót 0,11 százalékkal jegyezték erősebben 1,2330 dolláron, az arany ára 0,14 százalékkal unciánként 1334,60 dollárra emelkedett.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!