Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió terve a közös tőkepiac, a Tőkepiaci Unió (CMU) megteremtésére komoly késedelemben van - figyelmeztetett Brüsszel a Financial Times tudósítása szerint. A határokon átnyúló befektetések egyszerűsítését és növelését célzó terv útjában az áll, hogy a tagállami kormányok komoly elmaradásban vannak a szükséges intézkedésekkel és a vonatkozó törvények elfogadtatásával.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős elnökhelyettese szerint az EU nem lesz képes tartani a Tőkepiaci Unió létrehozására kitűzött 2019-es határidőt. A Tőkepiaci Unió lényege, hogy harmonizálná a tagállamok határokon átnyúló tőkeáramlásokra vonatkozó szabályozását, amely mindeddig annak ellenére nem valósult meg, hogy az EU alapvető céljai között szerepel a tagállamok közötti szabad tőkeáramlás megteremtése.

A projekt legfontosabb részeiből eddig nem sikerült megvalósítani a csődeljárások szabályozásának egységesítését, a pán-európai nyugdíjalapok létrehozásának lehetőségét és a fedezett kötvények nemzetközi piacát.

Ne csak a szavak szintjén

Amire mi most kérjük a tagállamokat, az az, hogy a Tőkepiaci Unió megteremtését ne csak szavak szintjén kezeljék prioritásként, de a gyakorlatban is, s kézzelfogható előrelépés történjen a szabályozási területen a bemutatott javaslatokra vonatkozóan. Változatlanul célunk, hogy a mostani ciklus végére a Tőkepiaci Unió legfontosabb építőelemei a helyükre kerüljenek. Ez még mindig reális célnak látszik, azonban ennek elérésére intenzív munkára van szükség. Minden szükséges szabályozási javaslat elkészült már ehhez - mondta Dombrovskis.

Júliusban egyébként már nyolc európai uniós pénzügyminiszter közös közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a Tőkepiaci Unió megteremtése fontos prioritás és az ennek létrehozására irányuló erőfeszítéseket meg kellene kettőzni. Mindezt azért, hogy a jövő tavasszal esedékes Európai Parlamenti választásokat megelőzően már kézzelfogható eredményeket lehessen felmutatni ezen a téren.

A Bizottság egyébként 2014 óta immár 13 szövegtervezetet mutatott be a témában, ezekből azonban eddig mindössze hármat fogadtak el. Annak igénye egyébként, hogy fejlesszék az Unió tőkepiacainak működését részben a Brexitre adott egyik válaszként is felfogható az Unió részéről. Az uniós vezetők ugyanis nagyon aggódnak amiatt, hogy az eddigi pénzügyi központként működő London kiesése után mennyire nyújt majd elegendő minőségű szolgáltatást az egységes tőkepiac az európai cégek számára.

Az ECB korábban szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a Tőkepiaci Unió megteremtése hatékony fegyvert adhatna az eurozónának ahhoz, hogy úrrá legyen a jövőbeni pénzügyi válsághelyzeteken.

Európai megtakarítások európai vállalatokba

A kezdeményezés általános és legfontosabb célja, hogy az európai megtakarítások felhasználása hatékonyabban történjen. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a korlátozásokat lebontsuk és a tőkepiaci szereplőket egy egységes, közös európai engedélyezési rendszer keretében hagyjuk működni - mondta Dombrovskis.

A mostani elképzelések szerint ha a Tőkepiaci Unió megvalósulna, akkor egységessé válna egy minden tagállamra kiterjedő működési engedély megszerzése a pénzügyi cégek számára, amelyek befektetési termékeket kínálnak és a piacfelügyelet jóval centralizáltabb, uniós szintre kerülne.

A pénzügyi szolgáltatói szektor képviselői eközben arról panaszkodnak, hogy eddig meglehetősen kevés előrelépés történt az ügyben. Eddig egyelőre annyi valósult meg, hogy a részvénykibocsátás előtt álló kisebb cégek kibocsátási tájékoztatóját kell rövidebbre írni a korábbiaknál és az értékpapírosított adósságokat vásárló bankok terheit csökkentették valamelyest.

Érzékeny területek

Az Uniós tisztségviselők szerint azért nehéz előrelépést elérni ezen a területen, mivel a Tőkepiaci Unió szempontjából szükséges szabályozások olyan érzékeny, nemzeti szinten fontos szektorokat érintenek, mint a nyugdíjalapok és a nemzeti szinten hosszú évek alatt kidolgozott és tökélyre fejlesztett csődeljárások. Ráadásul sok olyan tagállam is van, amelynek kormánya nem szívesen adna át további hatásköröket saját nemzeti pénzügyi felügyeleti szerveitől Uniós hatóságoknak.

A Tőkepiaci Unió létrehozását ugyanakkor sokan kulcsfontosságúnak tekintik ahhoz, hogy megfelelően lehessen kezelni az Unión belüli gazdasági egyensúlytalanságokat. Nem kis részben úgy, hogy megkönnyítené a gazdagabb tagállamokban - mint például Németország - keletkező megtakarítások felhasználását jó profitteremtő képességű vállalatok finanszírozására.

Ha arra keresünk okokat, hogy nagyon sok európai gyökerű vállalkozás, tőkepiaci cég, fintech-cég miért nem Európában akar működni, akkor arra a válasz a szabályozás bonyolult és töredezett volt. Erre a kihívásra kell igazi választ adnunk - mondta Dombrovskis.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!