Immár alig 13 százalékra tehető azon befektetők aránya, akik szerint a globális gazdaság erősödni fog az előttünk álló egy évben - derül ki a Bank of America friss alapkezelői felméréséből. Ez hatalmas zuhanás a márciusban mért 91 százalékhoz képest. A tavaly április óta nem látott rosszkedv a felmérés szerint elsősorban a koronavírus delta variánsának volt betudható.

Az elillanó derűlátás ellenére az alapkezelők többsége a piacok várható teljesítményével kapcsolatban korántsem ennyire pesszimista, az általuk kezelt portfóliók továbbra is magas kockázatvállalási hajlandóságot tükröznek, és a tőzsdék és egyéb befektetési eszközök jó teljesítményére vannak pozicionálva. Az olyan pozíciók, amelyek az eszközárak esetleges meredek zuhanásától védenék a portfóliókat, 2008 januárja óta nem látott mélységbe zuhant, a válaszadók mintegy fele teljesen felszámolta az ilyen típusú fedezeteket a kezelt eszközökre - emlékeztet a Reuters.

A teljes részvénypiaci pozicionáltság is arról tanúskodik, hogy a szereplők a bikapiac folytatódására számítanak. A nettó globális részvény-allokáció jelenleg 50 százalékon áll, ami jóval az elmúlt 20 év 29 százalékos átlaga felett van. A fundamentumok és az eszközárak egyre inkább, ritkán megfigyelhető mértékben kezdenek elszakadni egymástól - kommentálta az eredményeket Michael Hartnett ,a Bank of America szakértője.

Az egész piacot foglalkoztató kérdések közül továbbra is a nagy jegybankok várható politikája maradt a legfontosabb, a többség szerint ez egyelőre laza maradhat, de már nem sokáig. 84 százalék úgy látja, az amerikai Federal Reserve még az év vége előtt elkezdi korlátozni élénkítő intézkedéseit, ugyanakkor az első amerikai kamatemelés időpontjának a többség csak 2023 februárját tartja valószínűnek a korábbi, jövő novemberi várakozás helyett. Ugyanakkor 82 százalék szerint Kínában lazulni fog a monetáris politika, júliusban még csak a válaszadók 44 százaléka volt ezen a véleményen.

A válaszadók szerint egyébként a globális likviditási kondíciók jelenleg legjobbak 2007 júliusa, a hitelválság kirobbanását megelőző időszak óta. A válaszolók 60 százaléka látja a monetáris politikát jelenleg túlságosan is ösztönző jellegűnek, ilyen sokan 2011 augusztusa óta nem voltak ezen a véleményen.

Az alapkezelők a piacokat fenyegető legnagyobb veszélynek jelenleg az inflációt tartják, immár március óta töretlenül. Annak ellenére, hogy többségük szerint a pénzromlás ütemének növekedése csak átmenetinek tekinthető, ahogy azt a nagy jegybankok vezetői igyekeznek folyamatosan sulykolni az inflációs várakozások letörése érdekében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!