Olyan rossz a hangulat, hogy az már reményre adhat okot

Egy elemző szerint a spanyolnátha idején sem esett 100 évvel ezelőtt nagyobbat a tőzsde, mint most, így talán már elérhettük a gödör alját. Vannak olyan jelek, amelyek szintén ezt sejtetik.
Lovas-Romváry András, 2020. március 22. vasárnap, 09:07
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció.

Nagyon hasonlóan viselkedett a tőzsde a koronavírus-járvány pandémiává való terjedésére reagálva ahhoz, mint amit száz évvel ezelőtt a spanyolnátha idején művelt - hívta fel a figyelmet Thomas Hayes, a Great Hill Capital szakértője a Marketwatch szerint. Ez arra utalhat, hogy közel lehet alja az áresésnek.

Ahogy a piac 1917-ben elkezdte beáraznia a lehetséges legrosszabb forgatókönyvet, ugyanúgy már hónapokkal korábban elkezdte beárazni a fellendülést is hónapokkal azelőtt, mint ahogy az valójában megkezdődött volna. Emlékezetes, hogy a spanyolnátha 1917-ben kezdett el terjedni, a leghalálosabb hónapja pedig 1918 októbere volt. Az amerikai részvénypiac akkorra már túl volt a nagy esésén.

Ez a hasonlóság

Míg 1917 decemberében a spanyolnátha-járvány legrosszabb időszaka még hátravolt, a részvénypiac már túl volt ezen, addigra a Dow Jones Industrial Index 33 százalékot esett. A különbség most az, hogy jelenleg jobb az egészségügyi rendszer és fejlettebb módszerekkel vesszük fel a harcot a betegséggel szemben.

A szakértő szerint a mostani esés, amelynek mértéke az S&P 500-as részvényindex esetében már elérte az 1917-ben látott értéket, elég volt arra, hogy a nagyon rossz forgatókönyvek beárazódjanak, és gyors talpra állás következhet, ha működnek a kormányzati stimulusok. Mindez akkor igaz, ha a következő hetekben eléri a csúcsot az új esetek száma - írta az elemző.

Ez a különbség

Bár több jel is arra utal, hogy technikai értelemben komoly válaszúthoz érkeztek a tőzsdék a járvány okozta hatalmas zuhanás után, az elemző párhuzama a spanyolnátha járvánnyal, több ponton is sántít. A koronavírus-járvánnyal ellentétben a spanyolnátha kezdetben egyáltalán nem kapott komolyabb médiavisszhangot, a korabeli lapok a járvány korai szakaszában a háborús hírekkel voltak tele. Ráadásul az, hogy komoly járványügyi helyzet van, először 1918 tavaszán kapott nagyobb nyilvánosságot, a részvénypiac 1917 végi reakciója valószínűleg nem a járványról érkező híreknek volt betudható. Az első világháborúban meglehetősen hektikusan viselkedtek a tőzsdék, s az 1917-es medvepiacot általában az emelkedő kamatszintekkel és a részvénykibocsátásokra vonatkozó szigorodó szabályozással hozták összefüggésbe a gazdaságtörténészek.

Az S&P 500-as részvényindexben a jelenlegi, 2350 pont körüli árfolyamok jelentik a 2018 őszén és végén lezajlott medvepiac mélypontját, ezért elvileg erős támaszt jelentenek a mutatóban. Logikus beszállási pontot azok számra, akik úgy vélik, hogy az elmúlt hetek hatalmas zuhanásaival a részvénypiac már beárazta a járvány várható gazdasági hatásait. A hangulati és pozicionáltsági mutatók is közel olyan szinten tartózkodnak, ami komoly piaci mélypontoknál szokott kialakulni.

Erős támasznál az S&P 500-as index
stooq.com

Az Investors Intelligence Services által készített egyik legmegbízhatóbb hangulatindikátor szerint a bull/bear hányados az általuk vizsgált csoportban a hét elején már 1,06-ra csökkent a négy héttel ezelőtti 3 feletti értékről.

A piaci mélypontok közelében a hányados 1 alá szokott csökkenni, a felmérésben ekkor már többen javasolják a részvények eladását, mint vételét.  Az amerikai aktív alapkezelők szövetsége (NAAIM) felmérése szerint pedig a hét közepére a tagok által kezelt portfóliók átlagos vételi kitettsége az S&P 500-as index irányába 10 százalékra csökkent. Ez olyan alacsony érték, amely az elmúlt években szintén piaci mélypontok közelében volt jellemző, bár meg kell jegyezni, volt néhány alkalom, amikor negatív értékeket is felvett a mutató.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2020.03.22 20:50

Óriási struktúrális problémák vannak a világgazdaságban, 4 ezek közül akkora, hogy önmagában elég a teljes krach-hoz. A koronavírus csak egy lökés volt, mint anno a Lehman. Szerintem a korábbi járványokhoz hasonlítani a tőzsdék mostani viselkedését hiba, de ettől még érdekes. Pláne, hogy akkor nemvolt real-time minden, nem volt ilyen szintű információ-koimmunikációs technológia sem. Izgi lesz a jövő hét, és a következő 2-3 hónap. A holnapi nap különösen izgi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2020.03.22 17:14

Már lassan egy hete lehet tudni, hogy a klorikin hatásosnak tűnik a koonavírus ellen és az usa-ba már milliószám veszik államilag. Tegnap orvosok mellett Trump is kitwittelte.
https://www.thegatewaypundit.com/2020/03/hospitals-begin-stockpiling-hydroxychloroquine-following-announcement-of-its-success-rate-in-battling-coronavirus/

Erre itthon 1 darab cikket nem lehet találni ami csak megemlítené a lehetséges szenzációs gyógyszert. Egyedül azt hogy az itthon is kapható gyógyszer január óta elérhetetlen. Ez már szándékos károkozás az országnak és a gazdaságnak amiben minden politikai oldal és média aktor részes!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.22 16:53

https://www.rt.com/business/483625-us-debt-crisis-coronavirus/

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.03.22 13:32

Értelmetlen 100 évvel ezelőtti tőzsdét meg gazdaságot hasonlítgatni, mégha arányosan persze lehet számolgatni, saccolgatni, mert ma már abszolút más a gazdaság... sok termékekből másodpercenként kitol egy gyár ezer darabot, amit akkor még egyesével manuálisan csináltak fél napig... Alapjaiban annyival más (fejlettebb) minden, hogy teljesen butaság a hasonlítgatás.... továbbá maga az akkori járvány, milliós áldozat számmal tombolt... sokszoros volt a kár és veszteség is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.03.22 10:54

Kétezerig még simán lejöhet, vagy még tovább is. Nyilván lesznek felpattanások. A Dax viszont szomorúan néz ki, lassan már a negatív tartományba kerül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html