Novemberi csúcsa óta már mintegy 55 százalékkal zuhant a bitcoin árfolyama, s ez oda vezetett, hogy a jelenleg kriptodevizát birtokló befektetők 40 százaléka már veszteséges pozícióban ül - írja a CNBC a Glassnode nevű kriptodeviza piaci elemzőcég adataira hivatkozva. A veszteség még magasabb, ha azokat a befektetőket vesszük számításba, akik az elmúlt hat hónap folyamán szálltak be a piacra, amikor is a bitcoin ára mindenkori csúcsát elérte 69 ezer dollár környékén.

Csak az elmúlt hónap folyamán az összes bitcoin tárolásra szolgáló elektronikus pénztárca 15,5 százalékának értéke vált veszteségessé bekerülési értékéhez képest, miközben a legnépszerűbb kriptodeviza árfolyama 31 ezer dollár közelébe süllyedt.

A bitcoin árfolyamának zuhanása elég jól tükrözte a nagy techcégek részvényeinek teljesítményét az elmúlt hónapokban. Az a tény, hogy nagyjából együtt mozgott a technológiai cégektől túlsúlyos Nasdaq indexszel eléggé megkérdőjelezi a bitcoin esetében híveinek azt az állítását, amely szerint jó fedezéket biztosítana az inflációval szemben.

A Glassnode adatai szerint egyébként megnőtt az utolsó eladási hullámban a sürgős megbízások száma, ami azt mutatja, hogy a befektetők hajlandóak akár magasabb tranzakció díjakat is fizetni csak azért, hogy megbízásuk hamarabb teljesüljön. A blokkláncon belüli, on-chain tranzakciókért fizetett összes díj értéke egyébként a múlt héten elérte a 3,07 bitcoint a múlt héten, az elemzőcég szerint ez rekordnak tekinthető.

A láncon belüli fizetések letétekhez kapcsolható jutalékának magas szintje szintén azt mutatja, hogy a befektetők előnyben részesítették a gyorsaságot, azaz a befektetők vagy kockázatot szerettek volna és eladni, vagy pedig  gyorsan szerették volna áttételes pozícióik fedezetét növelni a megnövekedett piaci volatilitás miatt - írja az elemzés.

A múlt heti eladási hullámban összesen 3,15 milliárd dollárnyi összeg érkezett, illetve hagyta el a bitcoin tőzsdékre illetve tőzsdéket, ez a legmagasabb összeg a tavaly novemberi csúcs óta. A 10 ezer bitcoinnál többet tartalmazó pénztárcák egyébként kifejezetten aktívak voltak az eladásokban az elmúlt hetekben. Ugyanakkor a kisbefektetők részéről nagyobb volt a vásárlási aktivitás, azonban ennek mértéke elmaradt a februárban és márciusban tapasztalttól a jelentés szerint.

Kedd délelőtt mindenesetre magához térni látszott a bitcoin árfolyama a hétfői 30 ezer dollár alatti szintekről 31 500 dollár fölé jutott árfolyama. Ugyanakkor ez nem a kriptodeviza sajátossága volt, a részvénypiacok is magukhoz tértek kedd reggelre a hétfői eladási hullámból az európai kereskedésben felfelé mozdultak az árfolyamok. Ez rövid távon legalábbis erősíti azt a nézetet, hogy a kriptodevizák iránti kereslet sem tudja függetleníteni magát az egyéb befektetési eszközök piacain zajló folyamatoktól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!