A befektetők egyre nagyobb aggodalommal szemlélik az újabb és újabb problémákat, amelyek az amerikai és európai bankoknál jelentkeznek az elmúlt hónapokban. Ráadásul ha a tőzsdéken beindulna egy nagyobb esés, akkor hiányozna egy fontos befektetői csoport, aki vásárlásaival megállíthatná azt - figyelmeztet Scott Rubner, a Goldman Sachs Group Inc. szakértője. Szerinte ugyanis a kvant, azaz nem fundamentális stratégiát folytató alapok az elmúlt hónapban több mint 170 milliárd dollár értékben vásároltak globális részvényeket, ami 2022 eleje óta a legmagasabb szintre emelte az alapok kitettségét.

Ezzel ezen alapok pozicionáltsága a részvénypiacon csúcsközeli szintre emelkedett, s így a következő hetekben legfeljebb eladóként léphetnek fel - állítja a befektetési bank szakértője, aki immár 20 éve tanulmányozza az alapok tőkeáramlásait. Az árutőzsdei kereskedési tanácsadók (CTA) - akik jelzéseire a legtöbb határidős piaci ügyfél rendszerint hallgat - számára Rubner modellje szerint az S&P 500-as indexnél a 4130-as érték lehet az egyik kritikus szint, amely alatt az eladási jelzések aktiválódhatnak, s az index beesett ez alá – idézi a szakértőt a Bloomberg.

Ez potenciálisan rossz hír lehet az emelkedésben bízó befektetők számára. Az S&P 500 tegnap egy hónapja nem látott esést produkált a First Republic Bankról érkező kedvezőtlen hírek közepette. Ha tartósan itt maradnak az árak, akkor a kvant stratégiát folytató alapok eladásokba kezdhetnek. Mindezt akkor, amikor a hitelválságtól való félelmek mellé még bejöhet az amerikai kormányzati adósságplafonnal kapcsolatos  huzavona is.

A kvant-alapok tőkeáramlásait egyre jobban figyelik a befektetők, tavaly ugyanis elég nehezen tudtak eligazodni a gazdaság és a monetáris politika irányvonalán, ami elengedhetetlen lenne a hagyományos, fundamentálisabb megközelítéshez. Március végén egyébként Rubner azt mondta, hogy a részvények áprilisban tovább emelkednek majd, a befektetők defenzív pozicionáltsága miatt, ez a jóslat be is jött

Az biztos, hogy a nagyobb kvant-alapok csak az egyik piaci erőt jelentik, még ha ezek közül a nagyobbak közé tartoznak is. Az elmúlt hónapot részvények vásárlásával töltötték, ami a támaszt adott a piacnak. A Goldman modellje szerint a kvant-alapok akár 276 milliárd dollárnyi részvény eladására is rákényszerülhetnek, ha a tőzsdén a következő hónapban lefelé tartanának az árfolyamok. Ugyanakkor egy emelkedés esetén magas kitettségük miatt már csak ennek tizedét kellene megvásárolniuk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!