Lecsaptak a britekre - itt az első áldozat

A font Brexitet követő zuhanása nyomán olcsóbbá váltak a brit cégek. Meg is érkezett az első vásárló, a japán Softbank Group vételi ajánlatot tett a chipgyártó ARM Holdingsra. A 32 milliárdos üzlet sokak szerint csak a kezdet.
Napi.hu, 2016. július 18. hétfő, 12:54
Fotó: Reuters

A cambridge-i központú vezető chipgyártó cég, az ARM Holdings megerősítette, hogy vételi ajánlatot tett rá 32 milliárd dollár értékben a japán SoftBank Group. A lépés nem kis részben annak is köszönhető, hogy a font jelentősen veszített értékéből a Brexit szavazás óta - írja a Wall Street Journal.

A japán cég részéről azt követően érkezett, hogy a cég vezérigazgatója, Masayoshi Son eldöntötte, újra kezébe veszi a cég befektetési döntéseinek az irányítását, s kivonja azt korábbi helyettese és jövendőbeli utódja, a júniusban lemondott Nikesh Arora felelősségi köréből.

Az ARM stratégiailag kiválóan illeszkedik majd a SoftBank csoportba, mivel az egyre inkább igyekszik kihasználni az Internet of Things (IoT), avagy "dolgok internete" nyújtotta lehetőségeket. Ez a legfontosabb akvizíció, amelyet a SoftBank valaha is végrehajtott, s úgy gondolom, az ARM az egyik legfontosabb pillére lehet a cég jövőbeni növekedési stratégiájának - mondta Son. Az ARM részvények árfolyama hétfőn 45 százalékkal emelkedett a bejelentés nyomán.

A japán cég közlése szerint a következő öt évben megduplázza a vállalat régiós központjának alkalmazotti létszámát, s jelentős létszámbővítésre készül az Egyesült Királyságon kívül is.

Az online startupokba Indiától Kínáig szívesen befektető internet és távközlési óriás, a Softbank, amely Japánban és az Egyesült Államokban is birtokol mobilszolgáltató cégeket az elmúlt időszakban jelentősen növelte készpénzállományát, s csökkentette adósságállományát is. Néhány tranzakció jelentősen segítette ezt, ilyen volt például a kínai online kereskedő cégben lévő részesdés 10 milliárd dollár értékű eladása, és a finn játékkészítő cég, a  Supercell Oy értékesítése a kínai Tencent Holdings részére. Ez utóbbi tranzakció 10 milliárd dollárra értékelte a Supercellt, s több mint 7 milliárd dollárt hozott a SoftBank számára.

Az ARM üzlet bejelentése kevesebb, mint egy hónappal a britek Európai Unióból történő kiválásról szóló szavazása után érkezett, amely jelentősen leértékelte a fontot, s így olcsóbbá tette a brit cégeket a külföldi felvásárlók számára. A lap szerint az üzlet csak komoly vizsgálatokat követően jöhet csak létre, az új brit miniszterelnök Therea May hivatalba lépése előtt komoly figyelmeztetést fogalmazott meg a vezető brit cégek várható külföldi felvásárlásaival kapcsolatban.

Az ARM által tervezett mikrochipek uralják jelenleg a világ mobiltelefonokba épített chip piacának egy jelentős részét, többek között ők látják el az Apple iPhone-jait is. A SoftBank így egy nagyon erős termék és szabadalmi portfóliót szerezhet meg a vásárlással. Bár az elmúlt időszakban a mobiltelefonok iránti kereslet növekedése lelassult, a SoftBank úgy véli, a cég által birtokolt technológiák kulcsfontosságúak lesznek a különböző eszközök, többek között a mobiltelefonok, autók és egyéb alkalmazások összekapcsolásában - mondták a lapnak iparági szakértők.

A SoftBankot jó harminc évvel ezelőtt alapították, az eredetileg sotfware-kereskedelemmel foglalkozó cég azóta számos átalakuláson esett át. A jelenlegi vezérigazgató, Son volt az, aki a 2000-es évek elején számos akvizícióval Japán legnagyobb távközlési szolgáltatójává hizlalta a céget, s máig ez az üzlet az, amely a csoport készpénztermelő képességének javát adja. Az általa felvásárolt amerikai távközlési szolgáltató, a Sprint nemrég jelentős költségcsökkentéseket hajtott végre, hogy növelje készpénztermelő képességét, s ezzel segítsen forrásokat biztosítani a csoport terjeszkedéséhez - emlékeztet a lap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2016.07.19 14:09

@INRI: "Itt a brexit első jele, hogy anglia elhúz az unió mellett "

LOL :DD

Neked vagy valami komoly agyi problemad van, vagy nem is ehez a cikkhez akartal hozzaszolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

v007zsolt, 2016.07.18 21:01

@INRI: Hatalmas gazdasági növekedés elé néz Anglia ami az unióval elképzelhetetlen lett volna.

aha és a nagy fellendülésből származó és vámmal sújtott termékeket hova és kinek fogja eladni az eu-ban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ttibu73, 2016.07.18 20:37

@INRI: És ezt az Uniónak köszönheti !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.07.18 15:21

@INRI:
Akkor meg van a recept, a forintot is taccsra kell vágni és máris indul a gazdasági növekedés
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

INRI, 2016.07.18 14:17

Itt a brexit első jele, hogy anglia elhúz az unió mellett mint TGV az esztergomi vonat mellett.
Már most hatalmas konjunktúra vette kezdetét amikor font még csak éppen leértéktelődni kezdett. Hatalmas gazdasági növekedés elé néz Anglia ami az unióval elképzelhetetlen lett volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html