A cambridge-i központú vezető chipgyártó cég, az ARM Holdings megerősítette, hogy vételi ajánlatot tett rá 32 milliárd dollár értékben a japán SoftBank Group. A lépés nem kis részben annak is köszönhető, hogy a font jelentősen veszített értékéből a Brexit szavazás óta - írja a Wall Street Journal.

A japán cég részéről azt követően érkezett, hogy a cég vezérigazgatója, Masayoshi Son eldöntötte, újra kezébe veszi a cég befektetési döntéseinek az irányítását, s kivonja azt korábbi helyettese és jövendőbeli utódja, a júniusban lemondott Nikesh Arora felelősségi köréből.

Az ARM stratégiailag kiválóan illeszkedik majd a SoftBank csoportba, mivel az egyre inkább igyekszik kihasználni az Internet of Things (IoT), avagy "dolgok internete" nyújtotta lehetőségeket. Ez a legfontosabb akvizíció, amelyet a SoftBank valaha is végrehajtott, s úgy gondolom, az ARM az egyik legfontosabb pillére lehet a cég jövőbeni növekedési stratégiájának - mondta Son. Az ARM részvények árfolyama hétfőn 45 százalékkal emelkedett a bejelentés nyomán.

A japán cég közlése szerint a következő öt évben megduplázza a vállalat régiós központjának alkalmazotti létszámát, s jelentős létszámbővítésre készül az Egyesült Királyságon kívül is.

Az online startupokba Indiától Kínáig szívesen befektető internet és távközlési óriás, a Softbank, amely Japánban és az Egyesült Államokban is birtokol mobilszolgáltató cégeket az elmúlt időszakban jelentősen növelte készpénzállományát, s csökkentette adósságállományát is. Néhány tranzakció jelentősen segítette ezt, ilyen volt például a kínai online kereskedő cégben lévő részesdés 10 milliárd dollár értékű eladása, és a finn játékkészítő cég, a  Supercell Oy értékesítése a kínai Tencent Holdings részére. Ez utóbbi tranzakció 10 milliárd dollárra értékelte a Supercellt, s több mint 7 milliárd dollárt hozott a SoftBank számára.

Az ARM üzlet bejelentése kevesebb, mint egy hónappal a britek Európai Unióból történő kiválásról szóló szavazása után érkezett, amely jelentősen leértékelte a fontot, s így olcsóbbá tette a brit cégeket a külföldi felvásárlók számára. A lap szerint az üzlet csak komoly vizsgálatokat követően jöhet csak létre, az új brit miniszterelnök Therea May hivatalba lépése előtt komoly figyelmeztetést fogalmazott meg a vezető brit cégek várható külföldi felvásárlásaival kapcsolatban.

Az ARM által tervezett mikrochipek uralják jelenleg a világ mobiltelefonokba épített chip piacának egy jelentős részét, többek között ők látják el az Apple iPhone-jait is. A SoftBank így egy nagyon erős termék és szabadalmi portfóliót szerezhet meg a vásárlással. Bár az elmúlt időszakban a mobiltelefonok iránti kereslet növekedése lelassult, a SoftBank úgy véli, a cég által birtokolt technológiák kulcsfontosságúak lesznek a különböző eszközök, többek között a mobiltelefonok, autók és egyéb alkalmazások összekapcsolásában - mondták a lapnak iparági szakértők.

A SoftBankot jó harminc évvel ezelőtt alapították, az eredetileg sotfware-kereskedelemmel foglalkozó cég azóta számos átalakuláson esett át. A jelenlegi vezérigazgató, Son volt az, aki a 2000-es évek elején számos akvizícióval Japán legnagyobb távközlési szolgáltatójává hizlalta a céget, s máig ez az üzlet az, amely a csoport készpénztermelő képességének javát adja. Az általa felvásárolt amerikai távközlési szolgáltató, a Sprint nemrég jelentős költségcsökkentéseket hajtott végre, hogy növelje készpénztermelő képességét, s ezzel segítsen forrásokat biztosítani a csoport terjeszkedéséhez - emlékeztet a lap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!